Пуснете „А” група по БНТ!


Пуснете „А” група по БНТ!

9510 6

В събота и неделя половин България не можа да гледа мачовете за Купата на България. Причината е, че на бърза ръка беше решено да ги направят платени. Така решили в „Диема”, да си направят спортен канал, за който хората да си цакат допълнително по 4 лева на месец.

На всичкото отгоре никой не обясни на зрителите как ще става абонаментът. Кои оператори ще предоставят новия канал „Диема Спорт” и кои не, какви абонаментни планове ще се предлагат. Това не се прави от днес за утре, но в случая стана точно така. И едва ли хаосът ще бъде подреден до края на тази седмица, когато почва пролетния сезон в „А” група.

Един друг въпрос обаче е по-интересен. А именно – защо БНТ бяга като дявол от тамян, когато става въпрос за преките предавания на мачовете от футболното първенство на България. Знае се, че начело с ЦСКА и „Левски” те имат отличен рейтинг. По-висок, отколкото на английското първенство и разните му там сериали и сапунки. Следователно всеки мач е събитие от най-висок обществен интерес.

А БНТ нали е обществена телевизия? Значи, именно тя трябва да направи всичко възможно, за да закупи първенството и да го пусне безплатно за хората. Защото БНТ получава годишно 65 милиона лева народни пари от данъкоплатеца. А телевизионните права за „А” група са 5-6 милиона. Пита се – за какво харчат толкова много пари, след като са зарязали футбола във владение на частниците?

Нека видим програмата на БНТ за тази седмица. Вървят някакви предавания като „Бързо, лесно, вкусно” и „Дързост и красота” (епизод №3500). Това го гледат само разни бабки и лелки! Вечер въртят стари филми от архива си. В събота и неделя дават ски, към които в България отдавна няма масов интерес. Не и от времето, когато Петър Попангелов спря да се състезава. Пускат чат-пат мачове на националния отбор, който също не интересува хората, тъй като само се излага. И през две години дават световно и европейско първенство. Плюс олимпиадите. Само че това са турнири за по един месец. А през останалите 11 месеца какво правим?

Редно е именно националната телевизия да се опита да откупи правата за излъчване на „А” група. За какво получава такава висока субсидия от нашите данъци, след като тотално пренебрегва най-интересното спортно първенство на България? За какво издържа толкова голям отдел „Спорт”? Ако всекидневната работа опира до монтажа на вечерните спортни новини, това може да го направят един-двама души. Сега обаче „А” група върви по частни канали, и най-вероятно така ще остане и занапред.

А частникът се интересува не само от обществения интерес, а от това какво му влиза в джоба. Затова и футболното първенство вече е платено. И какво излиза? Веднъж плащаме от джоба си на БНТ, за да ни залива с всякакви бози. Втори път си вадим от джоба, за да доплащаме за гледане на „А” група. Ако ще е така, най-добре БНТ направо да я закриват.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички