Кой и защо погреба Литекс и как ЦСКА може да се озове в "А" група?


Кой и защо погреба Литекс и как ЦСКА може да се озове в "А" група?

4404 0

Литекс е аут от "А" група*. Един от най-добрите отбори в България за последните две десетилетия, 4-кратен шампион и претендент за титлата през настоящия сезон беше изхвърлен единодушно от елита на родния футбол, и то съвсем резонно. В БФС взеха, според правилника, точното решение и лишиха Литекс от професионалния му статут. За това обаче не са виновни нито в Централата (да не повярваш), нито в "Левски", нито съдията Георги Йорданов. За случилото се преди минути са виновни ръководителите на отбора от Ловеч. 

Кой? Този така любим въпрос на българския народ е актуален по казуса "Литекс", защото някой реши да закрие един от малкото развиващи се клубове в страната. Още по време на първия мач между Литекс и Левски за Купата Стойчо Стоилов беше полетял към терена да вади "оранжевите", уж бесен на съдиите. Сценарият се повтори и на "Герена" няколко дни по-късно и мениджърът на клуба постигна задачата - отборът напусна терена, а сега и "А" група. Трифон Попов - президент на Литекс, е категоричен, че решението е негово. Това, обаче, надали е вярно.

Защо? Защо този кой реши да закрие Литекс? Даниел Боримиров изрази мнение, че обединяването между "Литекс" и ЦСКА се е случило на "Герена", а това сега изглежда по-реално от всякога. Всички се смееха на "синята" легенда, когато сподели своето мнение, но в понеделник Пламен Марков небрежно подхвърли идеята новото дружество на ЦСКА да закупи лиценза на отбор от "Б" група. Е, този отбор се казва Литекс, след като според правилника на БФС, единственото наказание, което следва за отбора, е изваждане от "А" група, а не от професионалния футбол. Сега ЦСКА (лидер във В група) може да формира ново дружество, да бъде пратен в най-долната дивизия на българския футбол и още на следващия ден да закупи лиценза на отбор от "Б" група.

Другият вариант е доста популярен сред феновете и много познат за любителите на италианския футбол. През 2002 година Фиорентина се състезава в Серия C2, която печели с огромна разлика, след като клубът е възстановен финансово от новия президент Дела Вале. И след спечелването на първенството "Ла Виола" трябва да играе в Серия C1. В същото време обаче Италианската федерация прави Серия Б с 24 отбора и изхвърля Катаня от шампионата. Мястото на този тим се заема от... Фиорентина. Защо? Заради особените "спортни успехи" на клуба. По решение на Италианската федерация (такова, каквото може да вземе и БФС), Фиорентина отива в Серия Б и след спечелване на плейоф за място в Серия А "виолетовите" се завръщат в елита след по-малко от две години забвение в долните дивизии.

Именно този случай може да бъде използван от ЦСКА, за да се върне отбора "служебно" в "А" група, а евентуален план за погасяване на дълговете на тима може да картата "сигурност" в полза на "червените" и оставането им в елита след служебното връщане.

В момента и двата сценария, свързани с Литекс и ЦСКА са по-реални от всякога. Но остават двата въпроса. Кой погреба Литекс и защо?

Отговорите на двата въпроса изглеждат ясни. В същото време нямат и значение. Защото един феномен в българския футбол вече не е в "А група". Защото един отбор, който е сред най-успешните за новия век, пише най-срамната страница в историята си. Защото и без това слабият ни футбол остава без един от тимовете, които все още ни държат поне над футболните джуджета.

Литекс вече не е в "А" група. Отборът с най-голямо лоби в БФС (след Лудогорец) беше изхвърлен единодушно. А въпросите кой? и защо? нямат значение...

*Текстът е изготвен след решението на БФС да изхвърли Литекс от "А" група. Ръководството на клуба има едноседмичен срок, в който да обжалва пред Апелативната комисия. Очаква се клубът да подаде подобна молба и случаят да бъде преразгледан.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички