Как безредиците в Аржентина увеличават шансовете за балканско домакинство на Мондиал 2030?


Как безредиците в Аржентина увеличават шансовете за балканско домакинство на Мондиал 2030?
Снимка: Getty Images/Guliver

4101 0

Безредиците в Аржентина около големия сблъсък между съставите на Бока Хуниорс и Ривър Плейт продължават. Финалът между двата отбора трябваше да се изиграе още преди три дни, но поради ексцесиите в южноамериканската страна мачът бе отложен, а днес стана ясно и, че срещата ще се играе извън пределите на Аржентина.

Историческият сблъсък предизвика невиждан интерес и неудържими страсти, които преминаха отвъд границите на допустимото. Клубният автобус на Бока бе нападнат от привърженици на Ривър, а част от играчите на гостите пострадаха от инцидента. Хилядите запалянковци по улиците на Буенос Айрес трудно се укротяват, въпреки че местните власти са мобилизирани и вдигнати на крак. 

От подобни ексцесии обаче потърпевш може да се окаже единствено южноамериканската страна, а големият печеливш - балканските страни и в частност България. Причината са двете кандидатури за домакинство на Мондиал 2030. Както е известно, България, Сърбия, Румъния и Гърция планират съвместно домакинство на Световното първенство, а от другата страна стоят държавите на Аржентина, Уругвай и Парагвай.

По-рано днес стана ясно, че във ФИФА са останали ужасени от събитията в Аржентина около мега сблъсъка и това, което е преживял президентът на ФИФА Джани Инфантино при престоя си в Буенос Айрес. Испанското издание "AS" твърди, че президентът на световната футболна централа се е прибрал в Европа убеден, че няма как да се проведе подобно първенство в Аржентина.

Според него или трябва да настъпят сериозни промени, или кандидатурата на трите южноамерикански нации просто няма как да бъде одобрена. Това от своя страна увеличава шансовете на България и нейните съседки да спечелят домакинството за глобалния шампионат след 12 години.

"В Аржентина няма нужните условия, за да се проведе тази среща. Стадионът и неговите околности бяха поле на неразумна и очевидно ненаказана агресия към играчите, обществото, децата и семействата, които се насочваха мирно към стадиона. Вандалските прояви бяха унизителни. Варварството, което се допуска в нашия футбол постави под риск много животи", заяви президентът на южноамериканския футболен съюз (КОНМЕБОЛ) Алехандро Домингес. 

Събитията от последните дни поставят все по-голяма преграда пред кандидатурата на южноамериканските нации, въпреки че през 2030 година се навършват 100 години от първия световен форум, когато именно Уругвай бе домакин и достигна до финала, където се изправи срещу Аржентина.

Все пак, освен кандидатурата на Аржентина, Уругвай и Парагвай, остават и други кандидатури, като тази на Испания, Португалия и Мароко, която е определяна с най-големи шансове след ексцесиите в Буенос Айрес. Междувременно, наскоро се проведе първата среща между балканските нации, планиращи съвместна кандидатура за домакинство на Мондиала. Балканските страни показаха, че плановете им са напълно сериозни и ще се опитат да доведат световния футбол по нашите земи. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички