Хърватска медия и БГ журналист с тежки думи срещу "мафията в българския футбол"


Хърватска медия и БГ журналист с тежки думи срещу "мафията в българския футбол"
Снимка: БГНЕС

34503 0

Брутален и ужасяващ. Само така може да бъде определен материал за българския футбол, който излезе в Хърватия в деня на реванша между ЦСКА и Осиек в Лига Европа. Той е насочен към връзката на мафията в родния спорт.

Като пример за мафиоти, управляващи наши грандове, са посочени босовете на двата столични гранд Левски и ЦСКА, а любопитното, че като "единственият светъл лъч" е определен Лудогорец на Кирил Домусчиев. Статията е написана със съдействието на българския журналист Теодор Борисов, който работи във вестник "Меридиан мач".

На база наученото от него, както и от свои източници, изданието "TeleSport" пише, че "театърът на абсурда не е стигнал до такива крайности". "Ако искате да разберете патологията на българския футбол, достатъчно е да комбинирате хората, присъствали на въпросната среща", пише изданието, визирайки срещата между премиера Бойко Борисов и собствениците на трите водещи клуба у нас.

За споразумението, постигнато на срещата, а именно - футболът у нас да е честен и справедлив, журналистът Борисов казва: "Сякаш Ханибал Лектър казва, че вече няма да яде човешка плът". Все пак той посочва, макар и саркастично, че нашето първенство не е най-корумпираното. "Има определени мачове в някои големи лиги като белгийската, турската, да не говорим за италианската в миналото. Разликата е, че когато се случи някакъв скандал, някои хора биват наказвани. В нашия най-лош случай малък отбор беше изхвърлен от елита и това е всичко. Кара ви да се чувствате като при организираната престъпност - че на определени хора им е позволено всичко и нещата никога няма да се променят", казва Борисов.

Българският журналист продължава с представянето на случая с изгонените от Черно море шестима играчи. Той посочва, че полицията и клубът не са предприели разследване, въпреки че играчите са си платили за втори детектор на лъжата, който ги е изкарал невинни.

По-натам вече биват разгледани собствениците на ЦСКА, Левски и Лудогорец поотделно. Започват с Гриша Ганчев. За него се споменава, че като бивш борец в България, той е получил голям шанс да стане т. нар. "мутра", което е жаргонен термин за мафиот.

Борисов разказва как през 90-те години бивши полицаи, членове на тайните служби и борци започват на пръв поглед легален бизнес с охранителни и застрахователни компании, но всъщност се занимават с рекет, кражба на автомобили и убийства. Така те натрупват капитал. "Футболните клубове също послужиха като средство за легализиране на мръсни пари, както и за спечелване на обществена репутация.

Изданието пише, че Ганчев притежава малко под 500 милиона долара и днес по-голямата част от бизнеса му е свързана с петролната индистрия. "Той влиза във футбола през 1996 година, като превзе Литекс от Ловеч, с който четири пъти наруши двуполюсния модел ЦСКА - Левски и се споменава като едно от първите лица, прали пари чрез футбола. Преди години чрез синтеза на Ганчев между Литекс и друг клуб от ниска дивизия буквално "измисли" нов ЦСКА след първоначалния фалит. По този начин той успя да си спечели лиценз от Първа лига и убеди разочарованата фенска маса, че той е "онзи" ЦСКА с агресивна медийна кампания. Днес той служи в същия този съюз, който му позволи всичко това, а другият клуб - ЦСКА 1948, е в друга лига", пише "teleSport".

Следващият, който е разгледан в материала, е Васил Божков. За него се посочва, че е бил е собственик на ЦСКА, а преди няколко месеца е "сложил ръцете си върху Левски". Състоянието му е обявено като около милиард и половина долара и е посочен като един от най-богатите българи.

"Доклад от посолството на САЩ в София през 2009 година, изтекъл като част от "Уикилийкс", посочва, че Божков е започнал да къса някои свои тъмни връзки, но все още е замесен в различни дейности", посочва медията в сензационния материал.

Запитан дали не му е проблем да говори, журналистът казва, че за него не е проблем, защото в отношенията между политиката и спорта се случват същите неща и днес. И разкрива, че на журналистите на "Меридиан мач", "който е някаква марка в България", им са били отказани акредитации за ЦСКА, тъй като остро критикуват клуба. 
"Съдебната система не преследва истинските престъпници, но ако истинският престъпник не е доволен от журналист, той може да загуби главата си и работата си", откровен е Борисов. 

Запитан дали не му е проблем да говори, журналистът казва, че за него не е проблем, защото в отношенията между политиката и спорта се случват същите неща и днес. И разкрива, че на журналистите на "Меридиан мач", "който е някаква марка в България", им са били отказани акредитации за ЦСКА, тъй като остро критикуват клуба. 

"Съдебната система не преследва истинските престъпници, но ако истинският престъпник не е доволен от журналист, той може да загуби главата си и работата си", откровен е Борисов. 

Нататък той посочва какво е за българския гражданин да живее с организираната престъпност. Запитан каква е ситуацията днес, тъй като това изглеждало "малко нереално", Борисов казва: "Има и няма прилики. Най-големите престъпници във футбола бяха през 90-те години и началото на този век. И те не са "разчистени" или преследвани, защото в България няма арестувани и осъждани шефове. Някои от тях се оттеглиха, а някои бяха просто простреляни в главата. След падането на комунизма трябва да са пострадали повече от 20 футболни президенти, включително и някои други служители. През последните години няма много убийства", казва журналистът.

На въпрос има ли все пак светлина в края на тунела, българският журналист посочва, че през последните 10 години единственото положително нещо е Лудогорец, който в последно време допуска няколко грешки. За присъствалия на срещата с премиера Георги Домусчиев журналистът казва, че не е свързван с организираната престъпност, поне засега, и голяма част от успеха му може да се дължи на краха на ЦСКА и Левски. Богатството на братя Домусчиеви се изчислява на около милиард долара и в статията пише, че те са спечелени от фармацефтичната индустрия. 

Въпреки че в материала има сериозни обвинения срещу собственици на различни клубове, не се споменава за близката връзка между братя Домусчиеви със силни фигури в политиката. Също така закупуването на "Нова телевизия" и "НетИнфо" от страна на двамата бизнесмени, и то след като същата оферта, отправена от Петр Келнер месеци по-рано, беше блокирана от Комисията за защита на конкуренцията.

"Повечето фенове смятат, че проблемите във футбола ни са смешни, а не тъжни. Това ескалира в безразличие, отразено в празните трибуни. Споменава се и президентът на БФС Борислав Михайлов, когото българският журналист определя като "Нашият Давор Шукер", като коментарът на "TeleSport" е, че съмнително дали Михайлов е кукла на конци. 

Нататък Борисов говори за българските фенове, като посочва, че в Европа само феновете на Легия (Варшава) правят повече проблеми напоследък от тези на Левски. И тук е припомнено събличането на ивайло Петев при представянето му като треньор на "сините". 

"Също като колегите им в Белград, част от феновете на Левски са свързани с престъпност, наркотрафик и т.н. Лидерите им обаче никога не биват наказвани, защото политиците ги използват за собствена кауза", казва той.

В заключение изданието пише, че у нас има популярна поговорка: "Всички държави имат мафия, но в България мафията има държава". "Ако някога в тази страна е имало доверие в държавните институции, футболната престъпност го е унищожила напълно. Дори премиерът, който е бивш охранител на Тодор Живков, е свързван с мафията. Затова не е чудно, че българските журналисти излъчват пораженчество. Също така не е изненадващо, че българите с половин уста споделят, че 1994 година е най-големият успех на страната от падането на комунизма насам", пише изданието. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички