9-ти октомври е кошмарна дата за хърватския футбол (ВИДЕО)


9-ти октомври е кошмарна дата за хърватския футбол (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

22988 0

Днешният 9-ти октомври е един от най-мрачните дни в историята на хърватския футбол. Преди точно 15 години, в решителен мач от квалификациите на Евро 2000, звездната селекция на Чиро Блажевич е пометена от отбора на Югославия. Шокът за хърватите е голям, тъй като само преди година тогава, те стават трети на световното във Франция.

Съдбовният двубой с Югославия се играе на стадион "Максимир" в Загреб. На трибуните на арената има около 40 000 екзалтирани фенове, които очакват от своите само и единствено победа.

Преди мача, Югославия е с 16 точки, докато хърватите имат 14. Една победа ги прави нопоклатими на върха в групата ако Република Ирландия не успее да вземе победата в Македония. Освен с футболно, мачът е белязан и от историческо напрежение заради юговойната, която е противопоставила двата народа в отминаващото десетилетие.

Двубоят започва по-мечтан начин за домакините. Ален Бокшич открива в 20-ата минута. "Максимир" е в транс. Нападателят сваля фланелката си и отдолу се вижда, че е облякъл друга с емблемата на Евро 2000. Каква наивност! Само шест минути по-късно Предраг Миятович изравнява с невъзможен гол след изпълнение на пряк свободен удар от Синиша Михайлович и хвърля в еуфория хиляди на площада в Белград, където гледат мача на голям екран.

В 31-ата при аналогична ситуация Деян Станкович матира "шхамтистите" - 2:1 за Югославия. Централните гробища изглеждат изпълнени с живот в сравнение с "Максимир" в този момент. Нервите обаче са напът да изиграят лоша шега на сърбите.

В 41-ата минута Зоран Миркович е изгонен за неспортсменска проява срещу Роберт Ярни (б.р. сърбинът буквално хваща за "топките" хърватина). С човек по-малко сърбите се бранят героично, но допускат изравнителен гол. До последно хърватите се надяват, но всичко рухва с последния съдийски сигнал. Югославия е на Евро 2000, а хърватите плачат горчиво.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички