Ексклузивно в Sportlive: Какво е участието на новия ас на Левски в уговорени мачове?*


Ексклузивно в Sportlive: Какво е участието на новия ас на Левски в уговорени мачове?*

9740 0

В Чехия се появиха информации, че новото попълнение на Левски Давид Яблонски е част от корупционна схема за уреждане на мачове. Той е обвиняем още от септември 2013 година, като делото на първа инстанция се е проточило чак до настоящата година, научи Sportlive.bg от свой източник в Чехия.

По това време новото попълнение на 26-кратните ни шампиони е част от селекцията на Теплице, като играе и за първия отбор на чешкия тим, и за младежката гарнитура, като мачовете, в които е замесено неговото име са от младежката лига в страната, както и за Купата. 

Sportlive.bg вече ви информира относно този случай (ЧЕТЕТЕ ТУК) още в началото на месец януари, но сега имаме повече подробности по темата!

Според източника на нашата медия, организирана престъпна група е планирала няколко "удара" с участието на Яблонски. Въпросната "организация" е с главен щаб в Сингапур, като има "клон" в Словакия, а лидер на операцията в Чехия и Словакия е Иван Жиго, като неговите партньори са Мариан Дирнбах и Роберт Рак - и двамата бивши футболисти.

Дирнбах е играл преди години в чешката лига и има много контакти край Теплице, като най-сигурната му връзка е била с Ян Ханзал (бивш играч на едноименния тим). Оказва се, че той е добър приятел с Давид Яблонски и е попитал защитника дали е готов да манипулира мачове.

Източникът ни твърди, че полицията има запис, че Яблонски се е съгласил да си сътрудничи с организираната група, като в замяна са му били обещани пари (общата сума не се споменава). Той е щял да получи парите, ако в определени мачове е имало повече от 2 или повече от 3 гола.

"Мафията беше готова да заложи на тези мачове. Тогава Яблонски се е свързал с някои от своите съотборници, за да му помагат. Освен това е дал на Ханзал телефоните на свои приятели футболисти от други клубове, които също да бъдат включени в схемата", твърди журналистът Лудек Мадъл, потърсен от нашия екип. Ханзал им се е обадил, за да ги подкупи.

Кои са въпросните мачове?

Единият е между Виктория Пилзен и Теплице - двубой от младежката лига. Обещани са по 7 хиляди евро на Яблонски и неговите съотборници, ако в мача има 3 или повече гола. Точно преди първия съдийски сигнал обаче двубоят е свален от тиража на букмейкърите и залозите на "организацията" не са били направени.

Друг двубой, който нашият източник използва за пример, е от мача за Купата между Теплице и Домжале. Всичко е било планирано, но часове преди началото Яблонски се обажда на Ханзал с думите: "Съжалявам, но не съм титуляр в мача". Организацията решава да не залага пари на двубоя. 

Това са два от мачовете с директно участие на Давид Яблонски в схемата на престъпната група. В други три двубоя той не е пряк участник, а косвен, след като е дал номерата на играчи от други отбори.

Какви са възможните наказания?

Наказанията са две - съдебно и футболно. Яблонски е обвинен в съучастие през 2013 година, а в момента е официално подсъдим. Делото ще бъде подновено през април или май, а присъдата на първа инстанция трябва да бъде обявена през май или юни тази година. Последното заседание, което се е провело по делото на първа инстанция, е през януари (преди трансфера на Яблонски в Левски).

След като бъде произнесена крайната присъда, играчът има право да обжалва до втора инстанция, ако бъде признат за виновен в съучастие. Тогава делото ще се забави допълнително, като според нашия източник окончателно решение може да има през 2018 или 2019 година. След втора инстанция подсъдимият няма право да обжалва.

Играчът може да получи условна присъда (пробация) и парична глоба, но футболната му кариера може да пострада сериозно. Ако в крайна сметка бъде признат за виновен, той може да загуби футболните си права от 3 до 5 години. Това означава, че Яблонски няма да има право да участва в надпревари, организирани от ФИФА и УЕФА. Чешката футболна федерация ще поиска такава мярка чак след втора инстанция, така че дори да бъде обявен за виновен на първа инстанция, Яблонски ще може да продължи да играе футбол.

Екипът ни потърси Левски за позиция по случая. Надяваме се скоро да имаме становище от страна на клуба по казуса с новия защитник, пристигнал през януарския трансферен прозорец.

*Материалът е написан с помощта на журналиста Лудек Мадъл

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички