Халф №1 и страховити уингбекове: Гениалният отбор в Катар, за който никой не говори


Халф №1 и страховити уингбекове: Гениалният отбор в Катар, за който никой не говори
Снимка: GettyImages

3656 0

Световното първенство по футбол в Катар предложи страшно много изненади, стартирали още от първите дни на надпреварата. Мондиалът вече се доближава до полуфиналите, но навярно най-голямата изненада на турнира продължава да стои далеч от полезрението на повечето медии, анализатори и фенове, интересуващи се основно от Меси, Роналдо и Бразилия.

Сензацията на Мондиал 2022 се казва Мароко и причините за това са безкрайно много. Да започнем от това, че три месеца преди началото на Световното в Катар мароканският състав остана без селекционер, след като босненският специалист Вахид Халилходжич бе уволнен. На негово място бе назначен 47-годишният Уалид Реграги, който за отрицателно време трябваше да сглоби свой състав и да го заведе в Катар.

Как Мароко спря Хърватия, Белгия и Испания

Това, което стори Реграги с тима на Мароко за три месеца, е нещо, в което едва ли много хора са вярвали. Специалистът не просто изведе Мароко към елиминациите, но и ги класира за четвъртфиналите, превръщайки се в първия африкански треньор, който прави това. А по пътя си тимът на Уалид Реграги успя да спре три от фаворитите в Катар - Хърватия, Белгия и Испания.

За четири мача на Световното първенство в Катар тимът на Мароко е допуснал само един гол във вратата си - и то срещу Канада. В останалите три мача мароканската врата остана непокътната срещу звездните състави на Хърватия (сребърни медалисти от Мондиал 2018), Белгия (бронзови медалисти от Мондиал 2018) и Испания (световни шампиони от Мондиал 2010). За солидната отбрана на Мароко си има обяснение, а то е свързано с... един полузащитник.

Халф номер 1 на Световното първенство

Дефанзивният халф на Мароко Софиан Амрабат се наслаждава на най-добрия момент в кариерата си и спокойно може да са каже, че той е най-добрият играч на позицията си на Световното в Катар. Още в първия мач срещу Хърватия Амрабат успя да се справи със считаната за най-силна халфова линия на Мондиала, изградена от Лука Модрич, Матео Ковачич и Марсело Брозович. И тримата цял мач не успяха да се справят с Амрабат, който логично бе избран и за Играч на мача.

Как Софиан Амрабат сложи Модрич, Ковачич и Брозович в малкия си джоб

Силните изяви на Амрабат продължиха и срещу Белгия, и срещу Канада, и срещу Испания, където неговата роля бе ключова за отбора. Неговите функции на терена са важни както за отбраната, така и за атаката, тъй като много често именно той подхваща офанзивните действия на мароканците. Амрабат не е изпуснал и минута от началото на Световното първенство, а силните изяви на футболиста на Фиорентина веднага доведоха до спекулации, пращащи го в редица европейски грандове, сред които и Ливърпул.

Мароко има най-силните бекове в Катар

Амрабат, разбира се, не е единствената причина за бруталното представяне в отбрана на Мароко. Вратарят Ясин Бону показа класата си при дузпите срещу Испания (а и не само). Тимът също така има изключителен лидер в сърцето на отбраната си в лицето на Ромен Саис, а вляво и вдясно на защитата действат двама от най-талантливите уингбекове в света - Ашраф Хакими и Насуир Мазрауи. Мароко спокойно може да се похвали, че разполага с най-силните бекове в Катар, защото малко отбори имат толкова солидно присъствие и в двете зони.

Колко важни за Хакими и Мазрауи за Мароко?

Ролята на Хакими и Мазрауи в тима на Мароко е изключително важна за Уалид Реграги. Наставникът разчита на тяхната активност по двата фланга, като и двамата се включват редовно в предни позиции, но и са много дисциплинирани в отбрана. Нито Хакими, нито Мазрауи си позволяват да изоставят зоните си, като рядко се виждат индивидуални грешки от тях. Балансираната игра на уингбековете на Мароко е една от основните причини за успехите на тима.

Прероденият Хаким Зиеш

Мароко разчита изключително много на фланговете си и това не се дължи само на уингбековете на отбора, но и на крилата Хаким Зиеш и Софиан Буфал. Зиеш бе изваден от бившия селекционер Халилходжич, но Реграги го върна в състава и намери "липсващото парче" в пъзела на Мароко. Хаким Зиеш, който не се радва на особено успешен сезон в Челси, показва невероятна форма за Мароко и се превърна в лидер на тима с играта си по десния фланг. Не по-слабо е представянето на Буфал в лявата зона, което дава възможност на Мароко да атакува и през двата фланга.

Върхът на нападението на Мароко

На върха на атаката Мароко разчита на доказан голаджия в лицето на Юсеф Ен-Несири. Макар и да отбеляза само един гол в четири мача в Катар, Ен-Несири има много важна роля за атаката на отбора, защото успява да увлича противникови бранители и по този начин да освобождава пространства за свои съотборници. Ролята на Ен-Несири ще бъде много важна и в предстоящия четвъртфинал срещу Португалия, в който Мароко ще опита отново да шокира света, спирайки четвърти фаворит в Катар.

12-ият играч за Мароко

Мароко разчита и на изключителна подкрепа от трибуните на мачовете си в Катар, тъй като има огромно мароканско присъствие. "Лъвовете на Атлас" се възползваха от тази подкрепа срещу Испания и успяха да останат концентрирани и дисциплинирани в продължение на 120+ минути. Феновете обаче не са на терена за Мароко, а единствено избраниците на Уалид Реграги. А те показаха още в груповата фаза, че разполагат с една от най-солидните отбрани на Световното първенство - нещо, което "изяде главата" на Луис Енрике и неговата фалшива "тики-така".

Мароко пише история - ще продължи ли срещу Португалия?

Мароко достигна до първи четвъртфинал в историята си, а с това се превърна и в първата арабска страна (Мароко е с предимно арабско население), която се класира за тази фаза на световно първенство. Мароканският тим е и едва четвъртата африканска страна, достигнала 1/4-финалите на световни финали.

Историята за Мароко вече е пренаписана, но мечтите на Уалид Реграги и неговите възпитаници са безгранични. 10 декември е нов специален и исторически ден за Мароко, защото тимът отново ще мечтае - да отстрани Португалия и да се доближи с още една крачка до големия финал. А ако "мореплавателите" не са си взели поуки от представянето на Мароко до момента, то страданието за тях е гарантирано.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички