Хем се отказа, хем печели 90 милиона за 2023 година - това го може само един! (СНИМКИ)


Хем се отказа, хем печели 90 милиона за 2023 година - това го може само един! (СНИМКИ)
Снимка: GettyImages

6325 0

Въпреки че официално се отказа от активната си спортна кариера, едно от най-големите величия в историята на тениса продължава да е сред най-добре платените спортисти - дори за 2023 година. 

Майкъл Джордан е най-голямото име в спорта, което се асоцира с милиони приходи дори след професионалната си кариера, но този път става въпрос за не по-малко известен спортист - Роджър Федерер

Но как швейцарецът се вписва в класацията на Forbes за най-добре платени спортисти? Ще обясним веднага! 

Как Федерер влезе в топ 10 на най-печелившите спортисти за 2023?

Последният двубой на Федерер влиза в периода на оценка на Forbes 

Списанието "Форбс" има специален период, в който пресмята заработеното от спортисти в цял свят. Той не е от 1-ви януари до 31-ви деквмри, а вместо това е от май до май. В последната класация Forbes обхванатият период е 1.05.2022 - 1.05.2023. И, технически, швейцарският маестро се класира. 

Последният двубой на Федерер 

Въпреки че от 2021 години бившият №1 не беше участвал в турнир от ATP и дори изпадна от световната ранглиста, през септември 2022 година той взе участие в "Laver Cup", където записа и последния си двубой - загуба на двойки в отбор с Рафаел Надал. 

Това е и причината той да попада в класацията. А къде се нарежда в нея (статията продължава надолу)? 

Федерер е заработил 125 хиляди долара от наградни фондове за периода

Федерер е под №9 при най-добре печелещите спортисти 

Майкъл Джордан остава ненадминат по печалби след кариерата си, като само от бранда "Jordan" на "Nike" той е спечелил около 255 милиона долара за 2022 година. Но той няма как да попадне в класацията за най-добре печелещи спортисти в момента. За разлика от Федерер. 

Марката "RF" носи милиони на Федерер годишно

Роджър е спечелил "космическите" 125 хиляди долара. Но за периода май 2022 - май 2023 е заработил над 90 милиона долара. 

Независимо че се оттегли от професионалния спорт, Федерер има много спонсорски договори, някои от които са "до живот". Все още получава регулярни плащания от следните марки: 

  • Rolex
  • Mercedes
  • Credit Suisse
  • Lindt
  • и много други

Има сериозно участие в развитието на марката "ON", а освен това има "пасивен доход" от факта, че предоставя използването на личния му бранд - RF, на трети лица. 

След кариерата си Федерер се превръща в изкусен бизнесмен

Според изданието "Celebrity Net Worh" стойността на богатството на Роджър Федерер е около 550 милиона долара. Ако продължава активното си участие в различни бизнеси през следващите години, твърде вероятно е той да се озове в скромния клуб на спортисти, станали милиардери. В него са Майкъл Джордан, Тайгър Уудс (преди развода), ЛеБрон Джеймс, Кристиано Роналдо и Лионел Меси. 

Както вече ви съобщихме, Федерер е под №9 сред най-печелившите спортисти за 2023 година. Освен това е и с най-висок приход от рекламни спонсори и лични бизнес начинания. Кои обаче са останалите спортисти в топ 10 на Forbes? Последвайте линка, за да разберете! 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички