Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?


Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?
Снимка: Колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images

62901 0

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова големи приходи. Неслучайно и легендата Новак Джокович на няколко пъти публично е споделял, че иска да се бори за прохождащите тенис звезди и това да получават по-добри условия. За щастие, Григор Димитров е постлал перфектно своя път в спорта.

Тенисът - разоряващ за едни, "златна мина" за други

Новак Джокович е един от най-богатите тенисисти в историята

Той го е сторил най-вече чрез постоянство през годините. Колкото суров може да бъде тенисът обаче, толкова и безкрайно щедър се явява той понякога. Най-престижните турнири осигуряват наградни фондове, които са изключително внушителни.

А най-добрите в този спорт могат да печелят милиони само с един турнир, само с няколко победи в рамките на една или две седмици. Разбира се, въпросът е това да са най-престижните надпревари. В ума ни моментално изскачат тези от Големия шлем.

Въпреки че Григор Димитров е играл три пъти на полуфинал на турнири от Големия шлем, то всъщност на друго място бележи личния си рекорд за най-много спечелени пари в рамките на едно състезание. Става въпрос за триумфа му на тенис финалите през 2017 година.

Големият финансов удар на Григор Димитров в тениса

Това е и най-престижната титла за хасковлията, който печели трофея в компанията на 8-те най-добри за календарната година. Именно след онзи успех завършва годината на 3-то място - абсолютен рекорд за него, а и за българския тенис, показва справка на SportLive.bg.

Когато Григор Димитров бе позлатен в тениса

Финансовият регламент е следният: всеки играч получава пари за участието си, за всяка победа в групите, както и съответно за класиране на полуфинал и за финал. Тогава Григор е безупречен и печели всичките си мачове от груповата фаза, а накрая вдига и титлата, за да спечели максималната сума - 2 549 000 щатски долара (или около 5 милиона лева).

Гришо надделява в груповата фаза срещу Пабло Кареньо Буста (влязъл като резерва на мястото на Рафа Надал) с 6:1, 6:1, срещу Доминик Тийм с 6:3, 5:7, 7:5, както и срещу Давид Гофен с 6:0, 6:2. На полуфиналите се справя с Джак Сок след 4:6, 6:0, 6:3, а във финала отново побеждава Гофен - със 7:5, 4:6, 6:3.

За сравнение - през следващата година на същия турнир Александър Зверев триумфира с титлата след успех във финала над Новак Джокович, но в груповата фаза губи от сърбина, заради което накрая печели 2 509 000 щатски долара от наградния фонд.

Турнирът от Големия шлем, на който Гришо спечели най-много пари

Рекордната печалба на Гришо на US Open

Колкото до успеха на Димитров във финансово отношение, само веднъж е доближен отново. Разбира се, става въпрос за един от полуфиналите му на турнирите от Големия шлем. Те са съответно през 2014 година на Уимбълдън, през 2017-а на Australian Open и през 2019-а на US Open.

Предвид и нарастващите наградни фондове с всяка изминала година (с изключение на кризата покрай коронавируса, която върна развитието назад временно) - Гришо печели най-много в САЩ. Преди близо 5 години, когато стига до четиримата най-добри на Флашинг Медоус, той печели близо един милион щатски долара - 960 000. С единствения си триумф на турнир от сериите "Мастърс" всъщност се доближава до въпросната сума, като печели 954 225 щатски долара.

Както отбелязахме в началото на материала - тенисът може да бъде и много суров, но и много щедър спорт. Вижте колосалната сума пари, която Григор Димитров е спечелил от цялата си тенис кариера до момента.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички