Григор Димитров остана на крачка от финала на Мастърса в Синсинати


Григор Димитров остана на крачка от финала на Мастърса в Синсинати
Снимка: Getty Images/Guliver

1232 0

Два пъти напред с пробив, два пъти моментален рибрейк, два часа прекъсване заради дъжд и най-добрият български тенисист Григор Димитров не издържа пред прага на най-големия успех в кариерата си. След дълго прекъсване заради лошото време в Синсинати, Димитров стигна до 6:4, 3:6, 4:2 гейма срещу шампиона от US Open 2014 Марин Чилич, но не успя да довърши започнатото. Определено Чилич се превърна в "черна котка" за Григор, след като го победи и в първия кръг на Олимпиадата в Рио, а сега го лиши от първи финал на турнир от серията "Мастърс". Всъщност Чилич се класира за пръв път на това стъпало, след като досега не беше минавал и четвъртфинал в Мастърсите.

Мачът беше прекъснат заради дъжд още при 1:0 гейма за Чилич и 30:30 в първия сервис гейм на Димитров, което със сигурност вдигна още повече градусът на напрежението. В крайна сметка първият сет отиде на сметката на Григор, като тази част се реши от само един пробив. Той дойде в ключовия седми гейм, когато българинът тръгна с идеален минаващ удар от бекхенд по правата, а след това Чилич допусна две непредизвикани грешки и това донесе първите два брейкбола в мача за българина. Димитров използва тактиката чип енд чардж, която е любима на Роджър Федерер и това бе достатъчно, за да предизвика пропуск от ракетата на хърватина. По-радващото беше, че в следващите си два сервис гейма българинът показа увереност и не позволи на Чилич да си помисли за рибрейк – 6:4.

Хърватинът, обаче, далеч не беше сломен и взе втората част. Той имаше два шанса за пробив в първия сервис гейм на втория сет на българина, но Димитров се спаси със сервис и форхенд. В шестия гейм белята стана факт – две двойни грешки на Григор и грешка от сечен бекхенд означаваха пробив за Чилич. Мощният сервис на хърватина взе превес и до края на сета българинът нямаше шанс да върне пробива – 3:6.

Решителният трети сет се превърна в истинска игра на нерви. Григор проби за 2:0 гейма с остър подсечен бекхенд, но Чилич направи рибрейк в гейм, продължил над десет минути. Димитров моментално имаше шанс да поведе пак с пробив, но с топовен удар по правата хърватинът се спаси. В шестия гейм обаче Григор пак проби – той използва ефективно бекхенд слайса си, а при 0:30 получи и малко помощ от лайнсмена, защото Чилич намери линията с форхенда си, но отсъждане за аут наложи преиграване на точката и хърватинът допусна двойна грешка. Пресилен бекхенд означаваше пробив на нула за Димитров и той беше съвсем близо до победата. За съжаление, както и при предния пробив, Чилич пак направи рибрейк.

Стигна се до 5:5 и в този момент нервите на Григор не издържаха. Той поведе 30:0 на свой сервис, но направи четири поредни грешки, включително на точка за пробив, когато някой от публиката викна високо "аут" на удар на линията на Чилич и след това Димитров пресили форхенда си, което означаваше сервис за мача за хърватина. Той не направи повече грешки и със ас се класира за първия си Мастърс финал – срещу световния номер две Анди Мъри. А статистиката накрая показваше само 3 непредизвикани грешки в повече за Димитров - наистина крайно тънка граница, но в ущърб на нашето момче.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички