Димна завеса


Димна завеса
Снимка: БГНЕС

74177 0

12 хиляди екзалтирани българи. Пищно шоу и две български победи. Гала-вечерта „Нощта на шампионите“ беше всичко, което очаквахме, и много повече – смазваща доминация на братята Пулеви, гарнирана от блясъка на световно събитие, на каквото не бяхме ставали свидетели. Видяхме старта на една бляскава кариера, каквато вещаят на Тервел Пулев. Видяхме и големия български шампион – в пълния му блясък и български доспехи, в мач, който го направи интерконтинентален шампион. Кобрата беше главното действащо лице, а цяла България ахна след втория най-бърз нокаут в кариерата му. Всички останаха доволни от събитието, но малцина стигнаха до най-важният извод от тази празнична съботна вечер...

"Нощта на шампионите" беше просто скъпоплатено шоу

Красиво, звездно, опияняващо... но просто шоу. Очакванията да видим Кубрат Пулев в пълен блясък се сбъднаха, но не трябваше да е по този начин. Едва ли обаче някое е очаквал повече, защото в бокса нещата не се правят по този начин. Ако някой е очаквал добър съперник, оспорван двубой и истинска интрига, достойна за главното събитие на която и да е гала-вечер, определено беше сбъркал. Това събитие беше по-различно. То беше "изпит" за българските фенове и трябваше да даде оценка на това какво означава Кобрата за спортните фенове в България. Умел ход на организаторите от "Зауерланд", които определено знаят как да правят шоу. Но досега историята доказва, че се справят само по този параграф.

Едва ли имаше действителна нужда от германската компания да направят анализ колко известен е Кобрата в България. Кубрат е безспорно най-популярният български спортист у нас, най-близък е до народа и е първенец в спорт, който мнозина припознават като „български“. Но въпреки това беше организирана гала-вечер, която доказа тази любов. Но нищо повече.

Повечето зрители видяха един тотален разгром на Кобрата над бивш шампион, който има само 6 загуби в кариерата си. И веднага почнаха да „анализират“ колко е подобрена играта на Кубрат Пулев в сравнение с преди две години и как отново може да оспори титлата на най-големите в дивизията. Отново чухме коментари, и то от хора, които трябва да разбират от този спорт, как в двубоя срещу Владимир Кличко е имало прекалено много „малки фактори“, налагани от лагера на украинеца, които са наклонили везните в полза на абсолютния хегемон в последните 10 години. Опиянението сред феновете на бокса у нас е тежко, но неминуемо идва време за отрезвяване.

Дори дебелият "Кошмар" разкри няколко слабости на Пулев

Самюъл Питър беше избран с причина – организаторите имаха нужда от боксьор, който е достатъчно разпознаваем, но не може дори да одраска Кобрата. Неслучайно не нигиериецът е потърсил контакт, а промоутърите на Пулев. Освен това статутът на претендент, който притежава българинът, беше оповестен от „Зауерланд“ ден преди шоуто, така че от компанията не поеха риск – избраха съперник, който да бъде смачкан от Кубрат Пулев. И това и стана, защото ясно се видя, че новият интерконтинентален шампион е с няколко класи над подобието на боксьор, което гледахме в „Арена Армеец“.

Личеше си, че и Пулев очаква безпроблемна победа и позволи на бавния нигериец да го удари няколко пъти. Колкото и да е извън форма, Питър има тежки удари и подобрената защитата на Пулев на два пъти беше разколебана, най-вече заради липса на внимание в тези моменти. Добрата новина е, че Кобрата е усвоил няколко нови урока в дефанзивен план и „пое“ много добре всички удари на съперника, без един.

Проблемите обаче се коренят в силата на ударите на Кубрат, както и в липсата на каквато и да е активност с дясната ръка. Пулев безпосрно е един от най-точните боксьори в дивизията, но отново си пролича, че силата му не е на нивото на Джошуа, Кличко, Фюри, Уайлдър и други. И в трите рунда българинът стигна до серия от 2-3 удара, с които спокойно можеше да свали своя едва движещ се съперник. Но така и не успя – нито един път. В същото време този двубой  позволяваше на Кубрат да атакува повече в серии, използвайки дясната си ръка малко повече от това, което сме свикнали да виждаме. Дори срещу Питър тя остана статична, а това е недопустимо за боксьор, който иска да се намеси в разпределението на 5-те световни титли на различните боксови федерации.

Безпроблемната победа на Кубрат Пулев зарадва милиони и безспорно съботната вечер беше един празник за най-добрия ни индивидуален спортист. Празник, на който присъстваше цяла България, която доказа колко обичан е Пулев. Но главното събитие в „Нощта на шампионите“ беше само това – PR събитие без особена боксова стойност. Може би България имаше нужда от това, може би тази вечер ще вдъхне допълнителни сили на Кобрата в опита му да покори световния връх. Но вече е нужно повече.

В боксовите среди двубоят срещу Питър не беше отразен като голямо събитие, а просто информативно – как един боксьор над средното ниво е победил друг такъв, който отдавна е подминал своя пик. Време е да се сложи край на тези мачове с посредствени съперници. Кобрата няма нужда от повече мачове за „помпане“ на самочувствието. Има нужда от силни противници, умела подготовка и правилни ходове по пътя към върха. Защото той заслужава най-добрия възможен шанс в борбата за бленуваната титла и цяла България се надява промоутърите му да го осигурят.

Светлините вече ги няма. Бенгалският огън угасна. Димната завеса се вдигна и блясъкът избледняава. Шоуто приключи и е време за изтрезнаване.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички