Европейско първенство по футбол 1960 – идеята е от Франция, триумфът е на СССР


Европейско първенство по футбол 1960 – идеята е от Франция, триумфът е на СССР
Снимка: football-express.ru

8906 0

Можете ли да си представите, че някой в УЕФА е бил против организацията на Европейско първенство по футбол? Е, точно така са стоели нещата преди първия шампионат на Стария континент, проведен през 1960 година във Франция. Защото на конгреса на УЕФА в Стокхолм две години по-рано цели 13 души от борда на директорите на Европейската футболна централа гласуват „против” идеята да има Европейско първенство по футбол. За щастие на всички фенове на футбола 15 от европейските футболни чиновници подкрепят предложението на „бащите” на идеята – бившият треньор на националния отбор на Франция и голям спортен журналист Габриел Ано и генералният секретар на Френската футболна асоциация Анри Делоне.

На финалите на първото Европейско първенство по футбол участват само четири отбора – бъдещият шампион СССР (бел. ред. – правоприемник на успеха е Русия), Югославия (бел. ред. – Сърбия), Чехословакия (бел. ред. – Чехия) и домакинът Франция. В първенството не участват нито Италия, нито Западна Германия (ФРГ), нито Англия. Всички финалисти преминават предварителни кръгове, които са организирани на елиминационен принцип. На своеобразния осминафинал в два мача СССР се справя с 3:1 и 1:0 с Унгария, Франция отстранява Гърция със 7:1 и 1:1, Югославия се справя с България след 2:0 и 1:1 (бел. ред. – първият гол в кампания за Европейско първенство за нашия национален отбор вкарва Тодор Диев), а Чехословакия печели след 2:2 и 5:1 срещу Дания. Всъщност на Чехословакия ѝ се налага да играе предварителен кръг – срещу Ейре, в като източноевропейците печелят след загуба 0:2 в първия с 4:0 на реванша.

На четвъртфиналите големият сблъсък е СССР – Испания. По онова време в състава на испанците е носителят на „Златната топка” за 1960 година, плеймейкърът-магьосник Луис Суарес Мирамонтес. Там са и знаменити играчи като легендата на Реал Мадрид Алфредо Ди Стефано, Хенто, Амансио. Мачове обаче няма – защото лично испанският диктатор Франко забранява на водения от Хеленио Херера тим да играе със СССР. Иначе най-леко тази фаза преминава Франция – с победи с 5:2 и 4:2 над Австрия. Чехословакия бие с 2:0 и 3:0 Румъния, а Югославия трябва да прави обрат след загуба с 1:2 от Португалия в първия мач – 5:1 за западните ни съседи на реванша.

Полуфиналите вече са в един мач – това е и същинската част на Евро’1960. В първия сблъсък СССР печели с класическото 3:0 срещу Чехословакия в Марсилия, а единственият вратар носител на „Златната топка” Лев Яшин спасява дузпа на Йозеф Войта. След края на мача Яшин изживява сериозна драма – късметлийският му черен каскет, който допринася за ореола му на непреодолим вратар, е откраднат от ловък френски запалянко! Яшин, който е известен с прякора си Черния паяк, е доста суеверен и настроението му е много мрачно – как така на финал без каскета?! Драмата обаче приключва щастливо, след като местен служител на реда успява да намери каскета и да го върне на вратаря за само два часа!

Вторият полуфинал е пълна драма. Югославия обръща домакините от Франция от 2:4 до 5:4 насред Париж, при това за само четири минути! Всичко започва, след като Франсоа Йот вкарва абсолютно нередовен гол в 62-рата минута за 4:2 – той е в явна засада, маркирана от страничния съдия, но главният рефер не зачита сигнала на колегата си. Югославяните побесняват, а тяхната голяма звезда Драгослав Шекуларац ги повежда „на нож”. Набързо западните ни съседи бележат три гола – в 75-тата Томислав Кнеж намалява на 3:4, а в 78-та и 79-тата минута Дражан Йеркович на два пъти дооскубва „петлите” и Югославия е на финал.

ФИНАЛЪТ: СССР – Югославия

Първи финал на Европейско първенство по футбол и първи успех след продължения. Победител е СССР, след като съветският отбор прави пълен обрат. Милан Галич вкарва единственият гол във вратата на Яшин във финалната фаза на първенството в 41-вата минута – след центриране отдясно, но още в 49-тата минута Слава Метревели изравнява с добавка след груба грешка от страна на вратаря на Югославия Благое Видинич, който изпуска лековато топката след далечен удар. Редовното време завършва при този резултат, а в 112-тата минута играчът на първенството Виктор Понеделник оформя пълния обрат – след точен удар с глава, с който матереализира центриране на Михаил Месхи.

СТАТИСТИКА

СССР – Югославия 2:1 (след продължения)

Голмайстори: Слава Метревели (49), Виктор Понеделник (112); Милан Галич (41)

СССР: Лев Яшин; Гиви Чокхели, Анатоли Масльонкин, Анатоли Крютиков, Юри Войнов, Игор Нето (к), Слава Метревели, Валентин Иванов, Виктор Понеделник, Валентин Бубукин, Михаил Месхи

Треньор: Гаврил Качалин

ЮГОСЛАВИЯ: Благое Видинич; Владимир Джуркович, Фахрудин Юсуфи, Анте Занетич, Йован Миладинович, Желко Перушич, Драгослав Шекуларац, Дражан Йеркович, Милан Галич, Желко Матуш, Боривое Костич (к)

Треньор: Любомир Ловрич

Голмайстор на турнира: Виктор Понеделник, Валентин Иванов, Милан Галич, Дражан Йеркович, Франсоа Йот – 2 гола.

Играч на турнира

За най-добър футболист на първенството е избран съветският нападател Виктор Понеделник. Централният нападател първоначално е искал да играе вратар – заради легендата Лев Яшин, но чичо му Тима е категоричен – или Виктор играе напред, или ще каже на майка му да го прибира вкъщи!

Кариерата на Понеделник на ниво „мъже” стартира в Ростселмаш – при това в международен мач срещу финландския Ваасан Палосеура. Единственият гол в мача е дело точно на Виктор. След Световното първенство в Швеция през 1958 година Понеделник заминава на турне в Южна Америка със Спартак Москва и оттам насетне изгрява звездата му.

За съжаление още в квалификационния цикъл за Евро’1960 година съветският нападател получава гърч заради бронхиална астма. Именно тази коварна болест слага преждевременен край на кариерата му в националния отбор – през 1966 година, когато е само на 30 години. Понеделник играе още три години в Ростселмаш, а след това става спортен журналист.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички