Егоизъм, страх и неграмотност: Кой и какво винаги спъва ЦСКА на финалната права?


Егоизъм, страх и неграмотност: Кой и какво винаги спъва ЦСКА на финалната права?
Снимка: Lap.bg Колаж: Sportlive.bg

8325 0

ЦСКА изостава в първенството, но продължава напред в турнира за Купата на България. Този сценарий всъщност е добре познат на "армейците", които през последните години редуват върхове и спадове в двете надпревари.

През последните години родният гранд сякаш свикна да се препъва на финалната права от състезанието. Доказателство за това за постиженията както в първенството, така и за Купата - или по-скоро липсата на такива.

Да, след триумфа в един от най-романтичните си сезони - този през 2016-а година, "червените" влязоха в негативна тенденция. Отборът видимо се затруднява да направи скок от предпоследното стъпало към върха.

Още: Трансферната зима: Левски пожертва звезди, но чупи рекорд, ЦСКА "пусна" почти цял отбор, а Лудогорец изненада

Анализ: Слабите места на ЦСКА в първенството и Купата на България

Да се препънеш на финалната права - многократно

През последните 7 години ЦСКА се класира на полуфинал за Купата на България 6 пъти. Това щеше да бъде впечатляващо, ако броят вдигнати трофеи от всички тези издание не беше само един. Това се случва през сезон 2020/21 г. на финал срещу Арда.

В останалите случаи големите двубои препъват 31-кратните шампиони. През 2018-а вечният съперник Левски надделява с общ резултат 4:2. Година по-късно Ботев Пловдив нанася звучен шамар насред "Българска армия". С двама по-малко "канарчетата" правят 3:3 току преди продълженията и с общ резултат 6:5 отиват на финал.

Още: В ЦСКА на тръни: Иван Турицов под въпрос, Мартин Стойчев може да получи шанс

Другият пловдивски елитен клуб - Локомотив, триумфира с трофея току пред погледа на "армейците" година след това. Али Соу изпуска при изпълнението на дузпи. 2021-ва година идва единственият в седемте последователни сезона триумф срещу Арда.

Година по-късно обаче всичко се повтаря, а "червените" записват един от най-срамните мачове в историята си. С направо комична игра ЦСКА изпуска трофея срещу вечния съперник Левски пред претъпкания до краен предел стадион "Васил Левски". Идният сезон пък отпада от Черно море още на 1/4 финалите.

Така стигаме до настоящата кампания. Само преди дни "армейците" се наложиха с 1:0 над Арда и продължиха към предпоследния етап от турнира. Силно колебливата им игра обаче предполага сходен на предходните развои на събитията.

Анализ: Слабите места на ЦСКА в първенството и Купата на България

Още: ЦСКА разговаря секретно с Любослав Пенев, Ел Голеадор води голова машина със себе си?

Няма случайности!

Всъщност, тази тенденция не личи само за Купата. Тя важи с пълна сила и за Първа лига, където ЦСКА финишира втори в 6 от последните 7 кампании. От завръщането си в елита "червените" нито веднъж не съумяват да преодолеят най-голямото си препятствие към титлата - Лудогорец.

На няколко пъти те бяха на само гол от почти сигурна титла. Кристален пример за това е миналият сезон, когато "червените" първо имаха шанс да решат всичко срещу "орлите", но се провалиха в своя дом. След това можеха да се поправят с успех над ЦСКА 1948, какъвто обаче нямаше. 

На какво се дължи всичко това?

Още: Бивш наставник на ЦСКА за Нестор Ел Маестро: Убеждава ни само в едно - сръбските треньори не са по-добри от българските

Разбира се, неуспехите могат да бъдат отдадени на безброй фактори - от неподходяща селекция, липса на качества у треньор и играчи до лош маркетинг, нулева прозрачност, стадион в окаяно състояние и много други.

ЦСКА страда от липса на ясен модел на управление, доверие към треньорската институция и слабохарактерност. "Червените" трудно намират пътя към успешната връзка с феновете, но дори и не личи да се опитват значително.

"Армейците" категорично не умеят да играят пред голяма публика - провалите във финалите с Локомотив и Левски, в полуфинала с Ботев, ключовите мачове с Лудогорец и ЦСКА 1948 говорят достатъчно в тази насока. Манталитет на победител липсва.

Всичко това не може да се оправи за два дни, но по-добре късно, отколкото никога. ЦСКА се нуждае от силна фигура на треньорския стол, а на нея ѝ трябва повече доверие, свобода и сведени до минимум външни намеси в работата. В ЦСКА не трябва да има място за егоисти, нито за хора, които използват имената и съдбите на други, за да прикрият собствените си провали.

Автор: Емил Георгиев

Още: Нестор Ел Маестро само веднъж е класирал отбор за финал и го е загубил фрапантно

Анализ: Слабите места на ЦСКА в първенството и Купата на България

"Срещаме качествен отбор": Керкез каза какво трябва да направи Ботев Пловдив, за да отстрани ЦСКА

Филип Филипов за жребия: ЦСКА ще се бори както за титлата, така и за Купата

Жребият за Купата на България формира горещи 1/2-финали: Финалът ще бъде исторически или неочакван

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички