Финансовият министър открои 3 неща и заяви: Време е спортът в България да спре да се финансира по симпатии


Финансовият министър открои 3 неща и заяви: Време е спортът в България да спре да се финансира по симпатии
Снимка: БГНЕС/ колаж Actualno.com

1649 0

От Министерството на финансите ще представят Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни проекти. Именно чрез нея ще могат да се реновират спортни обекти, както и да се изградят нови. А осигурените финанси за 10 млн. лева.

На срещата освен финансовият министър Асен Василев и спортният министър Димитър Илиев има и представители на спортовете у нас. Филип Филипов и Стоян Орманджиев от ЦСКА и Даниел Боримиров от Левски, както и Валентин Михов са сред присъстващите. Димитър Бербатов също бе на срещата.

Важни детайли за спорта и финансирането от държавата

Според Асен Василев е крайно време спорът в България да спре да се финансира по симпатии, а да започне по правила. "Правилата са направени така, че за всеки лев, който клубовете си осигурят и решат да го инвестират в спортна инфраструктура, държавата инвестира един лев заедно с тях. Това ще помогне по три начина. Първо - клубовете, които имат повече фенове и спонсори, телевизионни прави и играят по-добре, ще получат и повече финансиране. Второ - когато половината пари са на клуба, съм сигурен, че ще бъдат похарчени разумно. Трето - това ще махне опитите да се влияе политически на клубовете през формата и начина на финансиране. Средствата, които клубовете заявят, поемам ангажимента да бъдат осигурени от държавата. Това се отнася за всички спортове."

Той уточни, че до 30 ноември може да се подават заявление, които в рамките на две-три седмици ще бъдат оценени и средствата ще бъдат осигурени до края на годината. "Имаме села със стадиони, на които в кръчмата не можеш да събереш отбор. Една от причините за това е, че до момента нямаше самоучастие. Догодина сме заложили един милиард. Ние поемаме 50% от съфинансирането", заяви министърът на финансите Асен Василев. Припомняме, че в последните седмици от БФС упорито твърдеше, че има нужда от помощ от държавата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички