България ще отговаря на спортните хулигани със Закон за безопасността и сигурността по време на спортни мероприятия


България ще отговаря на спортните хулигани със Закон за безопасността и сигурността по време на спортни мероприятия
Снимка: facebook.com/SectorGStand Yulian Todorov/LAP.bg Колаж: Sportlive.bg

695 0

Българската власт реагира своевременно на поредните ексеции по време на футболна среща с висок заряд. Така в четвъртък бе внесен закон, който да определя мерките за обезпечаване на безопасност и сигурност при провеждане на спортни мероприятия, както и мерките срещу противообществени прояви.

Той бива предложен от бившият спортен министър Красен Кралев и другия народен представител от ГЕРБ Маноил Манев. Едно от предложенията е създаване на нов орган - Национална координационна комисия по безопасност и сигурност при провеждане на спортни мероприятия. В текста вносителите на проекта уточняват, че тя трябва да се открие с решение на Министерския съвет.

Самата координационна комисия включва представители на четири министерства - МВР (председател), министерство на спорта (зам.-председател), правосъдието (член), регионалното развитие (член), както и участие на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), която също да излъчи член. Предлага се още участие на местната власт чрез председателя на управителния съвет на Националното сдружение на общините.

В правомощията на Националната координационна комисия е да прилага и разработва план за провеждане на спортни събития, да осъществява контрол, прави анализи и разработва предложения за конкретни събития.

Бившият спортен министър се активизира

Оценка на стадионите и залите

Законопроектът предвижда стадионите и залите да минават оценка за "покриване стандартите за мерки за сигурност", като се делят на протокол за оценка на нисък риск (съкратен протокол) и оценка на висок риск (пълен протокол).

Описани са и 15 точки за техническите изисквания към спортните съоръжения, като голяма част от тях съществуват и в момента. Допълва се с изискване на затворена телевизионна система за видеонаблюдение (CCTV), която обхваща всички входове и изходи, зоните за паркиране, както и да позволяват лицево разпознаване. В момента това е налично само на някои стадиони и в много малко зали.

В изискванията се посочва и сядане на зрителите по места, посочени на билета. На много стадиони има сектори без седалки или номерация.

Регистър на хулиганите

В допълнение към изискванията и разпоредбите за организаторите на спортни събития се предвиждат и по-строги наказания. 

В член 43 се посочва създаване на Единен автоматизиран регистър за всички лица, на които са наложени наказания за присъствие на спортни мероприятия, такива със започнало наказателно преследване или лица с влезли в сила присъди. Идея за подобен регистър е била засягана множество пъти в миналото, но още не съществува. 

За момента лицата, които са със забрана да присъстват на спортни мероприятия, са задължени да се явяват за подпис в полицията.

Наказанията за нарушителите

Законът предвижда още точно описване на противообществените прояви, които да отговарят на термона "спортно хулиганство". Тук попадат: носене на знамена или плакати с текстове, подтикващи към омраза насилие или са обидни, палене и поддържане на огън, нахлуване на терен и прескачане на прегради, хвърляне на предмети, носене на маски, предизвикване или участие в сбивания, нецензурни скандирания и неприлични жестове, носене на оръжия и забранени предмети, както и посещение на спортни събития при наложена забрана

В раздела за противообществени прояви и наказания се предвиждат задържания, които в максимален срок могат да продължат до 25 денонощия.

Глобите за първо провинение по някоя от проявите са от 1000 до 2000 лв., както и забрана за посещение на спортни мероприятия в България и чужбина за срок от една до две години. За повторно провинение глобата ще бъдат от 3000 до 5000 лв., а срокът за забрана за посещение е от три до пет години.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички