Заради рублата - Мондиал 2018 поскъпва двойно


Заради рублата - Мондиал 2018 поскъпва двойно

1049 0

Сривът в курса на рублата ще оскъпи двойно бюджета на Мондиал 2018, съобщи вестник "Спорт Експрес". Първоначално Русия бе планирала да вложи 22 милиарда щатски долара в организацията на турнира, но през 2012 г. инвестициите бяха изчислявани в местна валута. Рязкото обезценяване на рублата сега обаче изправи домакините на кръстопът - или да свият двойно бюджета (пресмятан в долари), или да увеличат значително сумата в рубли, за да покрият първоначалните критерии.

Засега руското правителство не смята да отстъпва от заложените стандарти при строежа на нови стадиони (общо 12) и инфраструктура. Допълнителните разходи ще бъдат покрити от държавния бюджет, обявиха от Кремъл. Ще бъдат пренасочени и средства от футболното първенство на Русия, клубовете от което ще трябва сериозно да затегнат коланите. Някои от тях като Зенит (Санкт Петербург) са собственост на държавни компании ("Газпром"). Техните бюджети ще бъдат орязани значително, за да се влеят свежи средства в подготовката на световните финали.

Ще бъде сложен край и на практиката да се плащат огромни заплати на чуждестранни звезди, обобщава "Спорт Експрес".

Мондиал 2014 струва на Бразилия около 14 милиарда долара, което отприщи вълна от протести в страната.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички