Заради пандемията за първи път в историята няма да връчват "Златната топка"


Заради пандемията за първи път в историята няма да връчват "Златната топка"
Снимка: Guliver/GettyImages

1928 0

Най-престижното индивидуално отличие във футбола – "Златната топка", няма да бъде връчвано за 2020 година, съобщиха от организатора на церемонията France Football. По този начин за първи път 1956 година престижната награда няма да бъде връчена.

France Football обяви, че този сезон престижната награда няма да бъде връчена поради „липсата на достатъчно справедливи условия“. Това е заради пандемията от коронавирус, която спря футболния живот за около 3 месеца. В последните 10 години Лионел Меси и Кристиано Роанлдо тотално наложиха доминация в тази класация, като актуалният носител е аржентинецът.

France Football пише в изявление на официалния си уебсайт: "При изключителни обстоятелства за първи път в своята история, която започна през 1956 г., "Златната топка"няма да бъде присъден през 2020 г., поради липсата на достатъчно справедливи условия. Ето и какво друго е описано в изявлението на France Football:

-"Златната топка" представлява ценности като премерност, солидарност и отговорност - различни от спортните постижения.

- Заради пандемията от коронавирус не всички футболисти могат да бъдат оценявани с еднакъв критерий.

- Организаторите не искат трофея да бъде определян по различни критерий и по този начин да опорочат наградата. Защитата на достоверността и легитимността на такава награда също означава да се гарантира нейната безупречност във времето.

- Тъй като само два месеца (януари и февруари) от единадесетте, които обикновено се изискват за формиране на становище и за вземане на решение между най-добрите, са твърде малко за преценка

- Историята на трофея е твърде автентична и по този начин се рискува неговата репутация. Според организаторите в тези трудни времена отмяната е лукс и неоценима необходимост

А кои четирима футболисти е трябвало да получат "Златната топка" според Роналдо Феномена вижте тук.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички