В Америка: ФБР подслушва Блатер и ФИФА


В Америка: ФБР подслушва Блатер и ФИФА
Снимка: Getty Images/Guliver

1077 0

Разговори и електронна кореспонденция с участието на президента на ФИФА Сеп Блатер са били „контролирани“ от ФБР през последните две години. Това разкри американският вестник "Ню Йорк дейли нюз“, информира "Преса". Оттам твърдят, че американската спецслужба слухти за доказателства, че изборът на Русия и Катар за домакини на световните финали през 2018 и 2022 г. е манипулиран.

Турнирът след осем години бе искан и от САЩ, но изпълкомът на ФИФА го присъди категорично на емирството. Заради множество сигнали, че изборите са корумпирани, започна разследване на независима експертна комисия. Очаква се тя да обяви окончателното си становище до края на месеца.

От „Ню Йорк дейли нюз“ се позовават на документи, според които ФБР е вербувало бившия член на изпълкома на ФИФА Чък Блейзър за свой агент. В периода 1996-2013 г. той е част от ръководството на световната футболна централа. През 2011 г. Блейзър е погнат от американските власти за укриване на данъци в „огромни размери“. Тогава от федералното бюро му дават избор: или да им сътрудничи, за да изобличи свои партньори в измами, или да влезе в затвора.

Бизнесменът, натрупал 15 млн. долара от сделки с телевизионни права покрай ФИФА, се съгласява да действа под прикритие за ФБР. За две години той нееднократно се е срещал с членове на изпълкома, като разговорите помежду им са записани с микрофон, скрит в ключодържател. Освен това Блейзър е предоставил на американската спецслужба записи от десетки свои телефонни разговори с Блатер, както и копия от електронни писма между двамата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички