Ювентус приема осакатен Байерн в Епизод 2


Ювентус приема осакатен Байерн в Епизод 2

1261 0

Тази вечер Ювентус приема Байерн в непредсказуем първи осминафинал в Шампионска лига. За пети път двата гранда ще премерят сили в най-популярния клубен турнир на Стария континент, като за втори двубоят е от елиминации.

Досегашните сблъсъци показват тенденция на непримиримост, като от 8-те мача само един е завършил наравно, а победите са 4 на 3 в полза на "баварците". Сегашното противоборство няма как да не продължи традицията.

Историята показа и друго - превъзходството на единия над другия тим е променлива величина. Започна се с 2 победи на "бианконерите" и се стигна до серия от 3 успеха на "баварците". На известни размисли навява последният им дуел преди близо 3 години. Защото факти, аналогии, съдби и играчи от преди се преплитат с днешната ситуация. Тогава Байерн бе ранен жестоко, след като след дузпи бе загубил домашния финал в Шампионска лига срещу Челси. Тимът, воден от Юп хайнкес, имаше неистово желание за реванш и в името на успеха би преодолял дори сборен отбор на света. Червендалестяит Юп пък бе сюрпризиран, че от новия сезон мястото му ще заеме Гуардиола. И баварската машина включи на обороти, непосилни за останалите. На1/4-финала го усети Ювентус (2:0, 2:0), а на полуфинала бе размазан с общ резултат 7:0 и Барселона, начело с приятеля на Пеп Тито Виланова. В Лондон домашният смутител на спокойствието - Борусия (Дортмунд), бе подчинен с 2:1 и Хайнкес бе изпратен с требъл. Нещо, към което оттогава се стреми и Гуардиола, но европейската клубна корона все му убягва.

Докато байерн бе на върха си, то Юве в същото време бе започнал да надига галва. Антонио Конте бе спечелил титлата след 8-годишно прекъсване и му предстоеше да ликува с още две. Буфон, Бардзали, Бонучи, Киелини, Маркизио и Погба все още са в отбора, липсват Пирло, Матри, Джовинко и Вучинич. Видал пък вече е в редиците на съперника, откъдето през Атлетико (Мадрид) пък дойде Марио Манджукич. Той дори се разписа за "баварците" при 2:0 в Торино.

Идентична е ситуацията и при мюнхенци, където познатите грои са Нойер, Лам, Алаба, Боатенг, Робен, Рибери и Мюлер, а липсват Гомес, Ван Буйтен, Швайнщайгер, Луис Густаво и Кроос. Там обаче е заместникът на Манджукич - неуморимият голов хищник Левандовски. Плюс неудържимото ляво крило Дъглас Коста. През 2013-а Байерн бе явният фаворит и с лекота отстрани Юве, но сега е различно.

"Баварците", устремили се към рекордната пета титла в Бундеслигата, плашат с офанзивната си мощ, но в същото време не по-малък коз бе и защитата им. С инкасираните 11 гола мюнхенци заедно с Атлетико (М) притежават най-здравия ариегард в първенствата от Топ 5 на ЕВропа. Точно отзад Байерн в момента се пропука, след като заради контузии извън строя са Боатенг, Бадщубер и Мартинес. За ключовите мачове с Ювентус Гуардиола е принуден да скалъпи защита, каквато никога не би му хрумнала през 3-годишния престой в Мюнхен.

Срещу Аугсбург карето влезе в историята като най-ниското, след като никой измежду Лам (170), Кимих (176), Алаба (180) и Бернат (170) не бе над 180 см. А довечера към вратата, защитавана от изключителния Нойер, ще налита господарят на втория етаж и жаден за реванш, отритнатият от Байерн Манджукич. Заради кризата в отбраната "червените" на пожар привлякоха от Спартак (М) Сердар Тасжъ (186), но Пеп не остана доволен от дебюта му този уикенд срещу Дармщат (3:1) . Той имаше вина за гола и бе сменен. каквото и решение да вземе треньорът, то при всички положения трябва да ограничи възможностите за центрирания в собствения пеналт.

Другият проблем пред Пепе е психологически. Футболистите му са доказани професионалисти и наясно с клубните цели, но преди 3 г. отборът се сви в юмрук заради своя треньор, когото уважаваше и обичаше, а шефовете предсрочно пенсионираха. Сега играчите от Байерн в един глас твърдят, че искат да изпратят Пеп с требъл. Въпросът е дали наистина го мислят. Защото цялата проточила се сага с бъдещето на каталунеца приключи очаквано - от лятото с ново предизвикателство (и повече пари) в Манчестър Сити. Феновете на "баварците" не му простиха изневярата, ясно обявявайки, че "не е един от нас". Със сигурност и част от играчите го мислят...

Три години по-късно и Юве е различен. След загубен финал в ШЛ, "бианконерите" осъществиха уникален щурм в първенството, стигайки до върха от 17-ата позиция. С новите попълнения Алекс Сандро, Куадрадо, Дзадза, Манджукич класата се вдигна, още повече това важи за Дибала. А Кедира дори се превърна в истински талисман - когато германецът е на терена, "бианконерите" никога не са губили (общо в 16 мача).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички