УЕФА не подкрепя шантавите идеи на ФИФА за Мондиалите


УЕФА не подкрепя шантавите идеи на ФИФА за Мондиалите
Снимка: Gulliver/ Getty Images

918 0

Ръководството на УЕФА се обяви против опитите на президента на ФИФА Джани Инфантино да увеличи участниците на световните първенства от 32 на 40 или 48. Президентът на европейската централа Александър Чеферин заяви, че на този етап няма "нищо сериозно и аргументирано", което да бъде обсъждано.

"Нямаме почти никаква информация от ФИФА. Всичко, което излиза, го виждаме главно по медии. Чета различни идеи за формати всеки ден, така че не мога да кажа коя е реална, ако изобщо има такава", коментира Чеферин след вчерашното заседание на изпълкома на УЕФА.

Лансираните към момента идеи са три. Единият е да има 48 отбора, разпределени по три в 16 групи, като първите два да продължават към директните елиминации. Другият е 16 състава да се класират директно за груповата фаза, а останалите 32 да изиграят един плейофен кръг.

Третата опция е световно с 40 отбора, които да бъдат разделени в десет групи. Победителите в тях и шестте с най-добри показатели от заелите второ място ще продължават към осминафиналите.

Попитан дали европейската централа би подкрепила разширяване на участниците на световно първенство, Чеферин заяви: "Не съм сигурен дали бихме поели в тази посока. Ние просто нямаме никаква информация от ФИФА."

По думите на словенеца на този етап европейската футболна федерация остава зад формата с 32 отбора, който беше въведен през 1998 г.

"През октомври поискахме сериозен анализ, за да видим какви са плюсовете и минусите на евентуално увеличаване на участниците. До този момент не сме получили нищо от ФИФА. Така че без коректна информация не можем да кажем нищо", допълни той.

Окончателното решение за евентуално разширяване на световните първенства трябва да бъде взето на следващото заседание на Съвета на ФИФА, което ще се състои на 8 и 9 януари.

"Когато ФИФА ни представи сериозни и аргументирани предложения, а не просто статии и интервюта по медиите, тогава ще можем да отговорим категорично дали сме за или против", завърши Чеферин./Дневник

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички