Удар по Шампионска лига - големите отбори пак поискаха собствена лига


Удар по Шампионска лига - големите отбори пак поискаха собствена лига

1777 0

Асоциацията на футболните клубове в Европа (ECA) отново повдигна темата за основаване на нова европейска лига, в която да участват 20-те най-добри отбори на Стария континент. Идеята за създаване на подобен шампионат се зароди преди около десетилетие, но отново стана актуална заради сериозните телевизионни милиарди, които бяха изляни във Висшата лига.

Както е известно, Премиър лийг ще прибере около 9.3 милиарда евро в периода 2016-19 само от телевизионни права, докато Шампионска лига разпределя между отборите едва 1.5 милиарда. До 2018 година има пакт между ECA и УЕФА за "ненападение", но големите футболни клубове са категорични, че могат да печелят в пъти повече пари, ако направят подобна лига.

Президентът на Байерн Карл-Хайнц Румениге и шефът на Ювентус Андреа Аниели изразиха по следния начин мотивите на еврограндовете:

В момента приходите от телевизионни права от Шампионската лига възлизат на 1,5 милиарда евро. За сравнение американският футбол привлича цели 7 милиарда евро от телевизиите. Цифрите обаче показват, че от 2 милиарда фенове изобщо на спорта по света, 1,6 млрд харесват футбола и само 150 млн. американския футбол. Има върху какво да се замислим.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички