Требъл? НЕ - много повече: Манчестър Сити покори света на футбола (ВИДЕО)


Требъл? НЕ - много повече: Манчестър Сити покори света на футбола (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

4548 0

Манчестър Сити спечели Световното клубно първенство по футбол, побеждавайки с 4:0 тима на бразилския Флуминензе. Момчетата на Хосеп Гуардиола доминираха през цялото време и се поздравиха с пети трофей през 2023-а година след историческия требъл.

В герои за "гражданите" се превърнаха Хулиан Алварес с две попадения и Фил Фодън. Последният пък бе автогол на Нуно в собствената му врата, но огромна заслуга за него имаше Фодън, който се превърна в първия британец от 2008 година насам (Уейн Рууни), който вкарва на финал на Световното клубно първенство.

Самият Алварес също записа своеобразно постижение. Той вече има гол в шест различни състезания като играч на Манчестър Сити (Висша лига, Шампионска лига, ФА Къп, Купа на Лигата, Къмюнити Шийлд и Световно клубно първенство), като нито един играч от Висшата лига не е отбелязал повече, откакто той се присъедини към клуба.

"Гражданите" продължават да доминират във футбола, като това вече е трофей №14 под ръководството на Пеп. Самият той пък печели Световното клубно първенство за четвърти път, след като го направи с Барса на два пъти (2009, 2011) и веднъж с Байерн Мюнхен през 2013 година.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна ударно за "гражданите". След едва 40 секунди игра те нацелиха гредата, а при добавката на правилното място бе Хулиан Алварес, който се разписа с лекота на празна врата за 1:0. В следващите минути доминацията на Пеп и компания продължи.

В 27-ата минута преднината на Сити бе удвоена. Родри намери по чудесен начин Фодън, който проби в наказателното поле на Флуминензе. Английският национал стреля, но ударът му рикошира в Нино, който за свое нещастие си отбеляза куриозен автогол за 2:0.

В 42-ата минута Джак Грийлиш се впусна напред и мина през защитата на бразилския тим. Британецът нанесе силен удар, но топката мина над напречната греда след отлична намеса на стража Фабио.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част стартира силно за "гражданите". Само няколко минути след подновяването на играта на Фабио му се наложи да прави двойно спасяване след мощен удар на Бернардо Силва и така предотврати трети гол във вратата си.

В 72-ата минута Сити сложи точка на спора. Грешка в изнасянето на топката на Флуминензе направи така, че тя да сеозове в Хулиан Алварес. Аржентинецът влезе в наказателното поле, пусна топката към Фоудън, който я добави в празната врата за 3:0.

В 88' Матеуш Нунеш намери Хулиан Алварес в наказателното поле. Аржентинецът уцели страхотно топката и сложи официално точка на спора със страхотен гол.

СЪСТАВИ

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Стоунс, Диаш, Аке, Родри, Люис, Силва, Фодън, Грийлиш, Алварес

Флуминензе: Фабио, Марсело, Фелипе Мело, Нино, Шавиер, Мартинели, Андре, Кено, Гансо, Ариас, Кано

ПРЕДИ МАЧА

Манчестър Сити си осигури участие в турнира, след като през сезон 2022/23 спечели Шампионска лига. От другата страна, бразилският гранд пък завоюва Копа Либертадорес - най-комерсиалния турнир на географските ширини на Южна Америка.

"Гражданите" трябваше да се справят с японския Урава Редс в полуфиналната фаза, побеждавайки го с 3:0. Флуминензе пък надви катарския Ал Ахли с 2:0.

Това ще е исторически първи мач между Сити и Флуминензе, които никога не са се срещали един срещу друг дори и в приятелски сблъсък. Безспорният фаворит са момчетата на Хосеп Гуардиола, но качественият бразилски тим не трябва да бъде подценяван.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички