Сърдечен проблем можеше да пенсионира чешкия "бижутер" Патрик Шик на 21


Сърдечен проблем можеше да пенсионира чешкия "бижутер" Патрик Шик на 21
Снимка: Getty Images/Guliver

7200 0

Стартиралото на 11-и юни Европейско първенство по футбол тече с пълна сила, като вече станахме свидетели на изключителни изпълнения, изненадващи резултати, доминиращи представяния на играчи, че и дори първи автогол на вратар в историята. Но никой друг не блестя така, както го направи най-неочаквано човекът, който собственоръчно разплака цяла Шотландия и накара цял свят да не вярва на очите си, когато вкара 50-метров гол шедьовър. Неочакваният герой на Евро 2020 до момента е Патрик Шик, а това са най-интересните факти и любопитни моменти от живота на чешкото откритие на шампионата.

Той е възпитаник на Славия (Прага), но записва за клуба 10 мача и 1 гол и е пратен под наем в чешкия Бохемианс. Там нападателят също не успява да блесне, като вкарва само 8 гола в 29 мача. Въпреки това е забелязан от Сампдория и осъществява трансфер в италианския клуб. Първият му сезон в Серия А е успешен - 13 гола и 4 асистенции в 35 срещи. През лятото на 2017 г. го забелязва не кой да е, а хегемонът Ювентус, който е готов да плати сериозна сума за него. Вицепрезидентът на "бианконерите" Павел Недвед дори го сравнява със Златан Ибрахимович. Интерес като цяло не липсва към младия играч - Наполи и Интер също следят развитието му.

Шик отива на медицински прегледи в Торино, но щабът на "Старата госпожа" установява, че младият футболист има... проблеми със сърцето. Ювентус провежда повторни тестове и решава да се откаже от трансфера. Друг голям италиански клуб обаче решава да рискува с това и да го вземе - Рома. "Вълците" плащат и до днес рекордната за тях трансферна сума от 42 милиона евро. Чехът се подлага на лечение и се възстановява. Според агента му не става дума за сърдечно заболяване, а за последствия след боледуване от ангина.

"Патрик наскоро преболедува ангина, след която получи инфекциозно възпаление на сърцето. Всички лекари потвърдиха, че това не е нищо сериозно. Но той отиде на медицински прегледи в Торино на фона на това състояние, умора и сериозен стрес. Предишната вечер той игра за Чехия срещу Италия, а в 6 сутринта се качи на самолет", обяснява той впоследствие. Самият Шик призна по-късно, че не се сърди на Ювентус.

В Рома обаче нещата на нападателя не потръгват - той записва 58 мача за римския гранд, но вкарва само 8 гола. В никой друг клуб дотогава той не е играл така лошо. И Еузебио Ди Франческо, и Клаудио Раниери вярват в него и му дават игрово време, но Шик не го оползотворява по най-добрия начин. След година Рома го праща под наем в РБ Лайпциг. Там чехът се представя добре - разписва се 10 пъти и асистира 2 пъти в 15 мача. Германският клуб обаче няма възможност да плати исканите за него 28 милиона евро и Шик отива в Байер (Леверкузен) срещу 26,5 млн. Първият му сезон там е успешен - Шик става втори голмайстор на тима и първи избор в атаката.

След раздялата с "римските вълци" Патрик има нужда отново да си върне увереността. Той започва да работи с известния ментален треньор Ян Мулфейт, на чийто сайт пише: "Помагам на хора, организации и страни да разкрият своя потенциал".

Българският национален отбор също се изправи срещу Шик и усети класата му - в квалификация за Евро 2020 през юни 2019 г. "лъвовете" загубиха от Чехия с 1:2. И двата гола за съперника вкара именно Патрик Шик. В момента 25-годишният футболист е лидер и звезда на своя национален отбор, като участва в 9 гола в последните 9 мача на тима. Или излиза, че нападателят бележи във всеки втори мач с екипа на Чехия - 27 мача, 13 гола.

Любопитна подробност за футболиста е, че има известна и много сексапилна сестра на име Кристина. Тя е популярен модел на бельо и е кака на Патрик с 2 години.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички