Стари лъвове учат Индия на футбол


Стари лъвове учат Индия на футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

4485 0

Федерацията по футбол на Индия продължава да прави опити да популяризира този спорт.

В страната, която е на второ място по брой население в света, всички обожават крикета. Но това е на път да се промени, след като в местното футболно първенство ще заиграят световни звезди, а отборите ще бъдат водени от опитни треньори.

Световният и европейски шампион с Франция Давид Трезеге е последният от известните футболисти, които се съгласиха да продължат кариерата си в екзотичната държава. Той ще играе в отбора Тийм Пуне, където треньор е Франко Коломба. Италианският специалист има богат опит и е водил тимовете на Наполи и Парма. В този отбор Трезеге ще има за съотборници други две големи имена във футбола - Фреди Люнгберг и Робер Пирес.

"Много се радвам, че ще бъда част от новото първенство на Индия. Виждам, че любовта към футбола започва да нараства. Страхотно ще бъде да играя пред такива фенове. Ще помогна с моя опит на новите си съотборници," заяви Робер пирес.

Тийм Пуне ще има тежката задача да се бори за шампионската титла с други силни клубове, чиито имена се асоциират с европейския футбол. Сред тях са кръстеният на детско-юношеската школа на Барселона ФК Ла Масия, както и феновете на английския футбол - Девилс Юнайтед, Челси ФК и Ливърпул Фор Лайв.

Новото първенство на Индия ще се проведе от 18 септември до 12 октомври.

Шампионатът ще има и голямо испанско присъствие. Европейският шампион с "Ла Фурия" Жоан Капдевиля, бившият нападател на Ливърпул Луис Гарсия и юношата на Реал (М) Борха Фернандес, както и треньорът Антонио Лопес също ще помогнат за популяризирането на футбола.

"Въпреки че съм на 36 години, исках да продължа да играя. Получих офертата от индийците и изобщо не се поколебах да я приема," коментира Капдевиля.

Левият бек ще защитава цветовете на тима Норт Ийст Юнайтед, който е собственост на актьора и продуцент от Боливуд Джон Ейбрахам.

"Това е страхотна авантюра и много интересен проект. Готови сме за старта на първенството. Това е нов шампионат, но ще бъде доста завладяващ за зрителите," каза Джон Ейбрахам.

Испанското присъствие обаче не спира само с тримата футболисти и треньора. Шампионът Атлетико (М) има дублиращ отбор в Индия - Атлетико Калкута.

В страната обаче има хора, които са негативно настроени към политиката на привличане на застаряващи звезди.

"Това не е лоша маркетингова стратегия. Най-важно обаче е да видим качеството, което ще покажат тези футболисти по терените. Младите зрители искат да гледат силен футбол. Те са израснали с Висшата лига, Примера дивисион и Бундеслигата. Едва ли ще се задоволят с по-ниско ниво на игра. Не мисля, че чужденците ще успеят да вдигнат нивото на футбола ни", заяви бившият индийски играч Сатиажит Шатердже, който е считан за един от най-добрите халфове в историята на местния футбол.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички