След отказа на "Алианц Арена": УЕФА добави цветовете на дъгата към логото си


След отказа на "Алианц Арена": УЕФА добави цветовете на дъгата към логото си
Снимка: Getty Images/Guliver

2939 0

Европейската футболна централа УЕФА добави дъгата на логото си, след като отказа „Алианц Арена“ в Мюнхен да засвети в цветовете на ЛГБТ общността. В свое изявление УЕФА заяви, че „е горда да носи цветовете на дъгата“, символ на ЛГБТ обществото, но остава зад решението си, казвайки, че молбата на град Мюнхен да илюминира стадиона е „политическа“.

Германия ще играе с Унгария на „Алианц Арена“ в сряда вечер в последния ден от груповата фаза на Евро 2020. „Молбата сама по себе си беше политическа, свързана с присъствието на унгарския национален отбор на стадиона за двубоя тази вечер с Германия“, казаха от УЕФА. Европейската централа добави, че дъгата е „символ, който въплъщава нашите основни ценности, промотирайки всичко, в което вярваме – едно по-справедливо общество, толерантно към всички, независимо от техния произход, вяра или пол“.

И настоя, решението да откаже молбата на Мюнхен не е политическо, казвайки, че „дъгата не е политически символ, но знак на твърда отдаденост за по-разнообразно и инклузивно общество“. Молбата на Мюнхен да илюминира стадиона в баварската столица дойде, след като унгарското правителство одобри забрана за „промотирането“ на хомосексуалността и половите промени към малцинствата – решение, което критиците казват, че е дори по-сурово от руския закон за „гей пропаганда“.

Миналата година, хомосексуалните двойки също получиха забрана да осиновяват деца – мярка, която доведе до критики на правителствената политика от унгарска спортна личност – вратаря на нациоалния отбор Петер Гулачи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Из архива: Григор отказа на три страни, домакини на Голям шлем, да играе за тях

Най-добрият български тенисист Григор Димитров продължава нерядко да влиза в устите на критиците, които...

Реклама
Най-четени новини

виж всички