Шампионска лига: Завръщането на футбола от най-висока класа


Шампионска лига: Завръщането на футбола от най-висока класа
Снимка: Getty Images / Guliver

1590 0

Тази вечер дългоочаваното завръщане на футбола от Шампионска лига е факт и, въпреки че вече няма българско участие, емоциите за футболните запалянковци ще са много големи, като още на осминафиналите един срещу друг ще се изправят част от фаворитите.

Днес ще бъдат изиграни два от осминафиналите в най-комерсиалния клубен турнир, като два от последните три победители в турнира излизат в първия ден на елиминациите.

На "Парк де Пренс" ще бъде доста горещо, тъй като ПСЖ посреща Челси в повторение на четвъртфинала в надпреварата от миналия сезон, докато в Лвов Шахтьор приема Байерн Мюнхен. 

ПСЖ - Челси

На пръв поглед това е черешката на тортата в днешната програма, но също така прави впечатление, че за разлика от миналата година ПСЖ изглежда доста по-слаб, докато "сините" изглеждат като тим, готов да завоюва Златен требъл още през настоящата кампания.

Както вече беше упоменато, през миналия сезон двата отбора се срещнаха на четвъртфинал. Тогава на "Парк де Пренс" Челси претърпя поражение с 1:3 след голове на Лавеци, Пасторе и автогол на Давид Луис (сега собственост на ПСЖ), а Азар отбеляза от дузпа. Това се оказа решаващо, след като Шюрле вкара за 1:0 в реванша, а в края Демба Ба прати своите напред в турнира.

Въпреки това статистиката на Челси във Франция не е никак впечатляваща, като има само една победа - над ПСЖ през 2004 година в първия сезон начело за Моуриньо (3:0).

Парижани пък могат да се похвалят с невероятен резултат в Европа, като вече 32 двубоя столичани нямат поражение у дома в европейските клубни турнири. Последното дойде от Апоел Тел Авив преди повече от 8 години. През този сезон ПСЖ вече надигра един от грандовете, след като удари Барселона с 3:2 в груповата фаза на турнира. Все пак "петлите" останаха на 2-о място в своята група и се "натресоха" на Челси.

По традиция, отборите на Жозе Моуриньо бележат сериозен прогрес през втория му сезон начело на даден тим, като сравнително голямата разлика с Манчестър Сити в спора за титлата в Англия със сигурност ще позволи на лондончани да играят по-съсредоточено в Шампионска лига. В същото време ПСЖ не е същият фактор като миналата година, като през настоящия сезон Лоран Блан трудно държи съблекалнята под контрол, а в Лига 1 отборът дори не е първи в класиранетo (Лион е лидер с 51, Марсилия и ПСЖ са с по 49).

Освен това ПСЖ има и сериозни проблеми с контузени. Маркиньос е под въпрос до последно, докато Лукаш Моура, Йоан Кабай и Серж Аурие със сигурност са аут за срещата. В Челси сериозни проблеми с контузени няма, но от началото на сезона играчите на Жозе Моуриньо са в постоянен цикъл събота - сряда - събота, но и португалецът може да си позволи постоянни ротации с оглед силния състав, с който разполага.

Вероятни състави:

Челси (4-2-3-1): Куртоа, Иванович, Кейхил, Тери, Фелипе Луис, Фабрегас, Матич, Вилиан, Оскар, Азар, Коща

ПСЖ (4-3-3): Сиригу, Максуел, Силва, Луис, Ван дер Вийл, Верати, Матуйди, Рабио, Кавани, Ибрахимович

Шахтьор (Донецк) - Байерн Мюнхен

Заради тежката ситуация в Украйна "миньорите" са принудени да играят мачовете си в Лвов, като това си личи - отборът е 2-и в местното първенство, което обикновено минават на ходом в последните години. Играчите на отбора не са толкова фокусирани върху футбола, а освен това през последните 2 години Шахтьор направи доста изходящи трансфери, които намалиха класата на тима.

На другия полюс е Байерн Мюнхен, който навлиза в чудесна форма и топ приоритетът е Шампионска лига, след тежкото отпадане с общо 0:5 от Реал Мадрид в полуфиналите. Баварците вече (почти) си осигуриха титлата в Германия, като имат комфортен аванс от 8 точки, като усилията на Хосеп Гуардиола ще бъдат насочени основно към най-комерсиалния клубен турнир.

Байерн вече записа няколко мача от първенството на Германия и, въпреки че регистрира загуба и равенство в началото на 2015 година, отборът на Гуардиола е в серия от 2 поредни победи. В същото време Байерн има 2 загуби изобщо като гост през сезона (едната дошла доста нещастно срещу Манчестър Сити), което допълнително накланя везните в полза на Байерн.

Шахтьор пък е в сериозна пауза от шампионата, като през последните 2 месеца отборът няма официални мачове, а в контролите не се представи на търсеното от Мирча Луческу ниво. Все пак "малката Бразилия" на Украйна може да търси сензацията срещу Байерн, въпреки че в груповата фаза на Шампионска лига стигна до победа само над слабака БАТЕ (Борисов).

В украинския клуб обаче имат проблеми и с контузени. Голямата звезда на тима Бернард е аут заради проблем с коленни връзки, а Степаненко е наказан за срещата. За Байерн Чаби Алонсо се възстанови от контузия, но с травми са Рибери и Рафиня, който може би ще играе. Най-добрата новина в лагера на Гуардиола е, че Холфер Бадщубер отново тренира и скоро може да се завърне на терена.

Вероятни състави:

Шахтьор (4-2-3-1): Пятов, Сърна, Кучер, Ракитский, Шевчук, Фернандо, Фред, Коща, Тейшейра, Тайсън, Адриано

Байерн (4-3-3/4-2-3-1): Нойер, Рафиня, Бенатия, Боатенг, Бернат, Алаба, Алонсо, Швайнщайгер (Гьотце) , Мюлер, Робен, Левандовски

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички