Северна Македония отново вкара и се бори мъжки, но загуби от Украйна на Европейското първенство по футбол


Северна Македония отново вкара и се бори мъжки, но загуби от Украйна на Европейското първенство по футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

6052 0

Северна Македония отново се бори мъжки, отново реализира попадение, но и отново загуби на историческото си първо Европейско първенство по футбол. Западните ни съседи допуснаха поражение с 1:2 от коравия отбор на Украйна.

Така ситуацията в групата е следната - Австрия, Нидерландия и Украйна са с по 3 точки, докато Северна Македония е на последната позиция без спечелен актив. Първите два споменати тима са с директен сблъсък помежду си по-късно днес.

Срещата ще се запомни с двете пропуснати дузпи от двата отбора - първо Алиоски за северномакедонците, но при отбилата се топка успя все пак да вкара. След това Малиновский нямаше това "щастие" и пропусна да подпечата успеха за своя тим по-рано.

Украйна записа трета поредна победа над този съперник, а същевременно сложи и край на кошмарната си серия от 6 поредни поражения в мачове на европейски първенства.

СЪСТАВИ

Украйна: Бущан, Миколенко, Матвиенко, Забарний, Караваев, Степаненко, Шапаренко, Зинченко, Ярмоленко, Малиновский, Яремчук

Северна Македония: Димитриевски, Веловски, Муслиу, Ристовски, Алиоски, Спировски, Адеми, Николов, Барди, Елмас, Пандев

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна на много високи обороти още от първите секунди, като очаквано символичните домакини натиснаха повече. Дори се стигна до намеса на Димитриевски, който атлетично изби центрирана топка току пред главата на противников футболист. В 8-ата минута стражът отново се намеси след удар от границата на наказателното поле в близкия ъгъл.

В 11-ата минута Яремчук се отскубна от противниковата защита и заплашително тръгна към вратаря, като реши да подаде успоредно на голлинията, вместо да стреля от удобна позиция, но подаването му бе пресечено.

29' - 1:0! Натискът на символичните домакини даде резултат и след хаос, дошъл след изпълнение на ъглов удар, топката се озова в Ярмоленко на далечната греда, а той от малък ъгъл бутна топката от непосредствена дистанция.

34' - 2:0! Резултатът бе удвоен едва 5 минути по-късно, когато Яремчук бе точно на линията на противниковата защита и успя да се отскубне, да напредне и да стреля след прецизен изстрел по земя в близкия ъгъл.

В 39-ата минута Пандев бе изведен по добър начин, след което демонстрира добра техника на малко пространство срещу противников футболист, за да завърши накрая с прехвърлящ красив удар. Голът обаче бе отменен поради засада.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още в началото на втората част Северна Македония стигна до най-чистата си ситуация в срещата, която завърши с изстрел отблизо, но и отлична намеса на Димитриевски във вратарския ъгъл.

В 54-ата минута далечен изстрел на символичните гости и спасяване с една ръка - топката се отби в напречния стълб. В разигралата се след това ситуация Пандев си изпроси лека дузпа, която обаче бе отсъдена. 

56' - 2:1! Алиоски се нае с изпълнението, Димитриевски спаси, но топката се върна в играча на северномакедонците, който този път не сбърка.

В минутите след гола гостите станаха още по-активни в търсенето на изравняването. Стигна се до няколко нелоши положения и пред двете врати, но Димитриевски и Бущан се справиха на добро ниво и не допуснаха грешки.

Украинците също получи правото да изпълнят 11-метров наказателен удар, който бе леко отсъден. Малиновский се нае с изпълнението, но вратарят на Северна Македония отрази.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Украйна се намира в серия от 2 поредни победи срещу този съперник и ще търси 3-ата такава. Поражението с 2:3 от Нидерландия обаче направи така, че отборът вече е в серия от цели 6 поредни загуби на европейски първенства - турнирен рекорд, който споделят с Югославия (1968-1984).

Последните 6 гола, които са отбелязани във вратата на символичните домакини днес, идват след 50-ата минута. Северна Македония също има този проблем, след като бе на 15 минути от историческа точка на Евро 2020, но загуби от Австрия с 1:3. Между другото, третият гол в този мач бе юбилейният номер 700 в историята на европейските първенства.

Във всички 4 предишни сблъсъка между тези два отбора единият от тях (или и двата едновременно) не успява да се разпише, така че първият, който го стори днес, ще получи огромно предимство. Украйна не е губила мач при вкаран първи гол от над две години насам (има 10 победи и 2 равенства). Любопитно е и че 3 от последните 4 гола, вкарани на Северна Македония, са от резерви.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички