Първата изненада на 1/8-финалите на Европейското е факт! Чехия срази вяла Нидерландия


Първата изненада на 1/8-финалите на Европейското е факт! Чехия срази вяла Нидерландия
Снимка: Getty Images

6200 0

Първият сензационен резултат от осминафиналите на Европейското първенство по футбол е факт. Един от считаните за "скрити" фаворити в лицето на Нидерландия се сгромоляса на "Пушкаш Арена" в Будапеща и допусна поражение с 0:2 от Чехия.

"Лалетата" имаха отлини възможности, но в 55-ата минута всичко за тях се срути, след като Матайс де Лихт си изкара директен червен картон. Малко над 10 минути след това (68') дойде и първото попадение - дело на Холеш, който се разписа след статично положение и груба отборна грешка.

Към края на срещата (80') Патрик Шик се възползва от чудесна асистенция на Холеш и вкара своя гол номер 4 на Евро 2020, с което се доближи на само един от временния лидер по този показател - Кристиано Роналдо.

А серията на Нидерландия, изразяваща се в това да вкарва поне по 2 гола, не само, че бе спряна на 10 мача, но и те не отбелязаха нито един днес. Чехия пък спечели едва втория си двубой от последните си 8 на европейски първенства и спечели едва втората си среща от последните 5 елиминационни в турнира. Междувременно се затвърди традицията, при която в никой от вече 4-те мача между тези съперници, идващи веднага след груповата фаза, не се стига до това и двата тима да отбележат.

СЪСТАВИ

Нидерландия: Стекеленбург, Де Лихт, Де Врай, Блинд, Ван Анхолт, Дъмфрис, Де Роон, Де Йонг, Вайналдум, Мален, Депай

Чехия: Вацлик, Кадерабек, Калас, Масопуст, Соучек, Севчик, Холеш, Цоуфал, Челюстка, Барак, Шик

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 52-рата минута Малек осъществи феноменален пробив на висока скорост и се озова срещу Вацлик, но опита твърде лесно да го подмине с топка в крака и стражът се справи, като улови топката.

В 55-ата минута Матайс де Лихт спря Патрик Шик с непозволена игра и бе последен в защитата. Главният съдия показа жълт картон първоначално, но след преразглеждане с ВАР промени решението си и изгони Де Лихт.

След тази ситуация чехите станаха по-активният отбор, а "лалетата" разчитаха предимно на контраатаки. В 65-ата минута символичните гости бяха много близо до гола, но Дъмфрис се отличи с великолепна намеса, точно след като бе отправен ударът.

68' - 0:1! Чехия излезе напред в резултата. При статично положение топката бе центрирана на далечната греда, след което и върната към другия край, където цели 3-ма играчи бяха непокрити. Един от тях - Холеш, стреля с глава и се разписа.

80' - 0:2! Вялата игра на Нидерландия продължи и това даде резултат. Патрик Шик вкара четвъртия си гол на Евро 2020. Шик получи удобна топка от Холеш в наказателното поле и с едно докосване не сбърка в близкия ъгъл.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двата отбора започнаха изключително активно срещата, като в първите няколко минути чехите атакуваха повече, но след това "лалетата" взеха инициативата и го сториха по още по-опасен начин. Към 10-ата минута обаче това не бе дало резултат.

В следващите 10-ина минути нямаше сериозна опасност, дошла след удар от удобна позиция, но за сметка на това се стигна до няколко центрирания и в двете наказателни полета, които, ако бяха засечени, щеше да се стигне до почти сигурен гол.

В 28-ата минута се стигна до първата по интересна ситуация откъм изстрел. Патрик Шик стреля от границата на наказателното поле, а ударът му се отклони в крака на противников бранител, но за Стекеленбург не бе проблем да улови топката.

В 38-ата минута се стигна до най-опасното положение в мача. Барак получи топката в наказателното поле на отлична позиция и стреля с левия си крак от близка дистанция, но Матайс де Лихт се метна самопожертвователно и изби в ъглов удар, спасявайки едва ли не сигурен гол.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Избраниците на Франк де Бур излязоха от груповата фаза с пълен актив точки и с най-много отбелязани попадения - 8. В последния случай, в който спечелиха и 3-те си мача от групите и вкараха 8+ гола в тази фаза (Евро 2008), те бяха изхвърлени още в следващия рунд след продължения.

Серията на "лалетата" да вкарват поне 2 гола вече стигна до 10 мача, което подобрява предишното им най-добро постижение от 9 - постигнато в периода 1934-35 година. Сега Нидерландия ще се надява на развръзка в редовното време и за нищо на света дузпи, тъй като на европейски първенства са губили 3 от 4 такива случаи.

Чехия се класира за тази фаза сред най-добрите 3-ти отбори. Страната ще се изправи за трети път на европейски първенства срещу Нидерландия след разпада на Чехословакия. Любопитното е, че при срещата им в групите на Евро 2000, Франк де Бур вкарва единствения гол в двубоя.

Чехия е спечелила само 1 от последните си 7 мача на европейски първенства, като е побеждавана и в 3 от последните си 4 елиминационни мача на турнира. В никой от 3-те им квалификационни мача веднага след груповата фаза не е виждал и двата отбора да вкарат.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Нов в Левски започна кариерата си в баскетбола, но футболът го спечели

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички