Приказка: Преборил рака донесе трофея на Кот д'Ивоар за Купата на африканските нации - по "метода на Португалия от Евро 2016" (ВИДЕО)


Приказка: Преборил рака донесе трофея на Кот д'Ивоар за Купата на африканските нации - по "метода на Португалия от Евро 2016" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

1017 0

Кот д'Ивоар е новият носител на трофея в Купата на африканските нациите. Домакините завършиха емоционалния си път и спечелиха титлата, след като във финала осъществиха пълен обрат срещу фаворита в мача Нигерия и го сломиха с 2:1.

Себастиан Алер герой за Кот д'Ивоар срещу Нигерия във финала на Купата на африканските нации

Това е първи трофей в надпреварата за страната от 2015 година насам, като Кот д'Ивоар наследява Сенегал на трона. Любопитното е, че двата отбора, спорещи за трофея, играха и в груповата фаза, когато Нигерия надделя с минималното 1:0.

Всичко тръгна отлично за Нигерия, която поведе чрез Уилям Троост-Еконг в 38-ата минута. Две от големите звезди на домакините обаче оформиха пълния обрат. Първо Франк Кесие изравни в 62-рата минута, а след това Себастиан Алер изведе тима си напред в 81-вата минута и хвърли домакинските привърженици в екстаз.

Това е още един велик момент за Алер, който бе диагностициран с рак през 2022 година. Той го пребори, завърна се към футбола и спечели безценния трофей за своята страна.

Кот д'Ивоар поднесе чудото, след като едва излезе от групата с три точки след две поражения. Домакините завършиха след Нигерия и след Екваториална Гвинея. В елиминациите драмата съпътстваше тима от самия старт.

На 1/8-финалите отстрани големия фаворит Сенегал след дузпи, след като изоставаше до 86-ата минута. На 1/4-финалите Кот д'Ивоар изоставаше до 90-ата минута, но впоследствие отстрани Мали след дузпи. На полуфиналите пък бе сломена Демократична Република Конго с минималното 1:0.

Така успехът може да бъде сравнен с този на Португалия от Европейското първенство през 2016 година. Тогава "мореплавателите" стигат до трофея след само една победа в редовното време за целия турнир. Е, в този случай успехите на Кот д'Ивоар в рамките на 90-те минути са три, но само по какъв начин идват.

Нигерия пък остана близо до първи трофей в надпреварата от 2013 година насам. Страната отстрани в елиминациите последователно Камерун (2:0), Ангола (1:0) и Южна Африка (1:1 и успех с дузпи), но преклони глава на финала от отбора, който победи в групите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички