Преди 24 години: Роберто Карлош промени представите за футбола и физиката (ВИДЕО)


Преди 24 години: Роберто Карлош промени представите за футбола и физиката (ВИДЕО)
Снимка: скрийншот/Youtube

42419 0

На днешния 3 юни се навършват точно 24 години, откакто бразилецът Роберто Карлош промени представите на феновете на играта за това кое е възможно и кое не, когато става въпрос за въртежа на една футболна топка! И, между другото, само можем да мечтаем предстоящото Европейско първенство по футбол 2020 да ни предложи някой подобен гол. 

На 3.06.1997г. домакинът Франция посреща Бразилия в мач от турнир, който е загрявка за Световното първенство по футбол през следващата 1998 година. На стадиона в Лион "кариоките" завършват 1:1 с "петлите", а голът на Роберто Карлош остава завинаги в паметта на милиони запалянковци.

В 21-ата минута на срещата е отсъдено нарушение в полза на Бразилия на 36,5 метра фронтално от вратата на небеизвестния Фабиен Бартез. Левият бек си залага топката и прави засилка от още 10 метра...

Ударът, който последва, е с толкова много сила и с толкова много фалц, че кълбото първоначално заобикаля стената, изградена от французите, и видимо излиза в аут, но след това изведнъж прави рязък завой и в крайна сметка попада в мрежата на невярващия Бартез

Професорът по физика Луис Фернандо Фонтанари от Университета в Сао Пауло, Бразилия, споделя следното:

"Въпреки че физиката обяснява перфектно траекторията на топката, налице са няколко условия в този момент - например силата на удара, точката на контакт на крака на Роберто Карлош върху топката и дистанцията до вратата - това бе толкова рядко срещано, че можем да го наречем чудо". 

Дали този исторически гол е чудо или както после самият Роберто Карлош ще каже: "Просто я ритнах и тя влезе!", преценете сами като изгледате видеата по-долу. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички