Познат грешник, дузпи и много емоции! Италия се измъчи максимално, но отстрани Испания на Европейското първенство


Познат грешник, дузпи и много емоции! Италия се измъчи максимално, но отстрани Испания на Европейското първенство
Снимка: Getty Images

15754 0

Италия се класира за финала на Европейското първенство по футбол след изключително драматична победа над Испания в полуфиналите. "Скуадра адзура" спечели след изпълнения на дузпи, като в редовното време двата тима завършиха при равенство 1:1 - резултат, който се запази и след продълженията.

Въпреки че Испания е продължавала напред след дузпи на европейски първенства повече от всеки друг отбор на Стария континент (4 пъти), този път "Ла Фурия" се сгромоляса, след като с пропуски се отличиха първо Дани Олмо, а след това и Алваро Мората. Именно след пропуска на последния дойде и головият изстрел на Жоржиньо от бялата точка.

Мората бе сериозно критикуван през целия шампионат поради многото си пропуски. В тази среща той стартира на резервната скамейка, като за момент се превърна в герой, след като 10 минути преди края на редовното време, появил се като смяна, успя да изравни след двойно подаване с Дани Олмо и хладнокръвен завършващ удар сам срещу Джанлуиджи Донарума. Преди това пък Федерико Киеза бе дал аванс на "Скуадра адзура" с нов красив и техничен изстрел в далечния ъгъл.

Роберто Манчини и неговите футболисти увеличиха феноменалната си серия без загуба на цели 33 мача, като последното поражение за тима дойде срещу Португалия с минималното 0:1 на 10 септември 2018 година в двубой от Лигата на нациите.

Испания пък затвърди най-големия си проблем - играчите на Луис Енрике контролираха топката през по-голямата част от срещата и имаха повече голови положения, но липсващата част отново бе достатъчно добрият завършващ удар - задача, с която се провалиха не един и двама испанци и която коства мястото на тима в турнира.

Италия ще има само няколко дни на разположение, за да отпочине, като на 11-и юни предстои големият финал на Евро 2020 на "Уембли". В него "Скуадра адзура" ще си съперничи срещу победителя от двойката Англия - Дания.

СЪСТАВИ

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Бонучи, Киелини, Емерсон, Верати, Жоржиньо, Барела, Киеза, Инсинье, Имобиле

Испания: Симон, Аспиликуета, Гарсия, Лапорт, Алба, Бускетс, Коке, Педри, Оярсабал, Торес, Олмо

За Италия Емерсон се появява в титулярния състав заради контузията на Леонардо Спинацола. Луис Енрике пък изненадващо остави на пейката Алваро Мората и Жерар Морено и излиза без типичен нападател.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В 4-ата минута се стигна до напрежение пред вратата на Симон, след като Емерсон изведе Барсела. Още в реално време останаха сериозни съмнения за засада, но флагът на страничния рефер остана ниско долу. Ситуацията се разигра и Барела стреля в страничния стълб, но след това бе маркирана засадата, така че дори да се бе стигнало до гол, той нямаше да се зачете.

Испания наложи контрол върху притежанието на топката и принуди Италия предимно да се отбранява. "Скуадра адзура" обаче го правеше така, както сме свикнали да я виждаме - компактно и без да оставя празни пространства. В 13-ата минута обаче Педри разцепи защитата с невероятен пас към Оярсабал, с което го изведе на великолепна позиция току пред Донарума. Овладяването на Оярсабал обаче не му позволи да задържи топката и да завърши от непосредствена дистанция.

В 21-ата минута Емерсон размени двойно подаване и бе изведен по чудесен начин, а Симон излезе изключително неразчетено, което можеше да се окаже решаващо. Размяна на два бързи паса, след които обаче Барела се забави твърде много, а и бе затворен добре от Бускетс и не може да вкара на опразнената от Симон врата.

Само 4 минути по-късно Дани Олмо бе изведен на чудесна позиция в наказателното поле. Той стреля веднъж, ударът му бе блокиран от Бонучи, но топката се върна в него и стреля отново, но този път Джанлуиджи Донарума се разтегна и спаси великолепно.

До края на частта Испания все така контролираше повече топката, но и така не стигаше до чисто голово положение. Италия пък създаде няколко атаки, но също без особен резултат, като пред Емерсон се откриха две ситуации - при първата се забави с подаването и топката му бе отнета на границата на наказателното поле, а при втората стреля отблизо, но Симон спаси.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още в началото на втората част испанците отново започнаха с атаките, но при първия случай, в който Италия потегли напред за полувремето, Симон отново направи груба грешка, като не можа да изчисти топката и я предостави на противников футболист. В крайна сметка и тази сериозна неточност не се оказа фатална, като се стигна единствено до ъглов удар.

В 52-рата минута се откри отлична възможност пред неочакван човек за испанците, което сякаш се оказа ключово в случая. Оярсабал проби отдясно и намери Бускетс на границата на наказателното поле, като дефанзивният халф опита техничен изстрел, който мина на милиметри от напречната греда. Италия пък отговори с контраатака и шут през човек на Киеза, с който обаче Симон се справи.

60' - 1:0! Феноменална контраатака на Италия, развила се за секунди. Донарума пусна към Инсинье, а той изведе Имобиле. Испанците все пак се справиха с него, но там Киеза си взе топката, направи няколко залъгващи движения и стреля в далечния ъгъл с техничен изстрел, за да даде преднина на своя тим.

Само 5 минути по-късно испанците можеха да изравнят, но Оярсабал се отчете с нов сериозен пропуск. Той бе намерен зад защитата с отлично подаване, но ударът му с глава не бе добър и не намери рамките на вратата.

В 68-ата минута Киеза отново бе голяма заплаха за Симон и бранителите пред него. Той задържа топката отлично и пусна невероятен "скрит" пас към Берарди, с който го изведе. Последният стреля отблизо, но позицията му бе леко встрани от вратата, което бе основна причина топката да отиде в Симон, който се справи.

В 80-ата минута Италия можеше да реши всичко в срещата. "Скуадра адзура" пресече подаване в половината на испанците, а това доведе до ситуация, в която Берарди стреля от границата на наказателното поле, но твърде близо до вратаря.

80' - 1:1! Секунди по-късно Испания изравни! Мората и Дани Олмо размениха подавания, с което матираха италианската защита. Мората се оказа на отлична позиция сам срещу Донарума и стреля с по-слабия си ляв крак по земя в близкия ъгъл, за да изравни хладнокръвно.

ПЪРВО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

В 98-ата минута Олмо отново стреля опасно след разбъкрване, дошло при изпълнение на пряк свободен удар. Изстрелът му обаче мина на сантиметри от страничния стълб.

До края на първото продължение Испания все така не пускаше топката и продължаваше с безкрайните си подавания. Няколко такива към Мората вещаеха опасност, но италианската отбрана се справяше

ВТОРО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

В 110-ата минута Бонучи намери Берарди зад противниковата защита и вторият овладя и завърши по перфектен начин, като топката се озова в мрежата зад Симон. Моментално обаче страничният съдия вдигна своя флаг и попадението правилно не бе зачетено поради засада.

ДУЗПИ

0:0 (пропуск) - Мануел Локатели пропусна, след като Симон хвана ъгъла му и безпроблемно изби.

0:0 (пропуск) - Дани Олмо изпусна за Испания, след като стреля много неточно над вратата.

1:0 - Андреа Белоти стреля мощно в ъгъла по земя. Симон отново уцели посоката, в която да се хвърли, но ударът бе твърде силен.

1:1 - Жерар Морено изравни, въпреки че Донарума също хвана ъгъла и дори закачи топката с ръка.

2:1 - Леонардо Бонучи прати Симон в грешния ъгъл и се разписа.

2:2 - Тиаго Алкантара подскочи преди изпълнението си, изпрати Донарума в погрешния ъгъл и вкара безпроблемно.

3:2 - Федерико Бернардески с безпощадно изпълнение в горния ъгъл.

3:2 (пропуск) - Алваро Мората стреля слабо и Донарума спаси.

4:2 - Майстор на дузпите се зае с решаващата - Жоржиньо стреля със специфичната си техника и прати своя отбор на финала!

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Италия победи поставения под номер 1 в ранглистата на ФИФА отбор - Белгия, за да си осигури участие на полуфиналите за 12-и път на голям форум. Единственият европейски отбор, който има по-добри показатели в това отношение, е Германия (с 20 участия на 1/2-финалите). Освен това футболистите на Роберто Манчини са спечелили последните си 15 двубоя на европейски първенство, включително квалификациите, като това е рекорд за турнира.

"Скуадра адзура" със сигурност е придобила увереност, но в последната си среща все пак допусна гол в редовните 90 минути за първи път от 12 мача, в които бе със "суха" мрежа. A показателите им в последните 8 мача срещу Испания не са никак добри - едва 1 победа, 4 равенства и 3 загуби в рамките на 90-те минути (общо съперничеството - 11 победи за Италия, 13 равенства и 12 победи за Испания).

"Ла Фурия" имаше нужда от дузпи, за да се класира на полуфиналите и да отстрани Швейцария. Ако и днес се стигне дотам, те трябва да са спокойно, тъй като са продължавали напред след изпълнения на дузпи цели 4 пъти на европейски първенства - повече от всяка друга страна в състезанията на Стария континент.

Футболистите на Луис Енрике имат и късмет на Евро 2020, като 3 от общо рекордните 10 автоголове в състезанието, са в полза на испанците. Напомняме, че общият показател от 10 е по-голям от цялата история на европейските, където до момента бяха общо 9.

Въпреки че Испания вкара само един гол на Швейцария, те принудиха Ян Зомер да направи 10 спасявания - повече от всеки друг страж в един мач на този турнир. Това, както и фактът, че "Ла Фурия" вкара общо 10 гола в предишните два мача (+ продълженията срещу Хърватия на осминафиналите), свидетелстват, че атаката на испанците е в отлична форма.

Любопитното е, че двата отбора са наредени един след друг по показателите на Европейското относно средно отправените удари на мач от турнира, като са окопирали първите две места (Италия с 20,2 средно на мач, Испания с 19 средно на мач).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички