Платини тотално обърка футбола и ни остави да се оправяме


Платини тотално обърка футбола и ни остави да се оправяме
Снимка: Getty Images/Guliver

1598 0

Мишел Платини обяви Евро 2020 за най-романтичното първенство в историята на футбола. Символът на обединена Европа. След четири години Португалия трябва да защитава титлата си... из целия континент.

На Евро 2016 не видяхме мосю Мишел. Засрамен и изхвърлен от футбола заради един хонорар от 2 милиона швейцарски франка, получен от друг клиент на етичната комисия - Сеп Блатер. Вече е сигурно, че няма да видим Платини в голямата игра, но въпросът е дали Европа трябва да търпи последствията от странните му идеи.

От всички страни се сипаха критики срещу формата на Евро 2016. С 24 отбора първата фаза беше повече от отегчителна. Силните планираха в кой поток ще застанат, малките помпаха мускули. А накрая фаворитите Франция и Германия станаха жертва на тежките елиминации за сметка на Португалия. Идеята на Платини с увеличаване на участниците и с европейско из целия континент имаше очевидна цел - да спечели повече гласове при президентски избори. Те вече не му трябват.

Дори самият Платини би изпитал логистични проблеми на "романтичното" Евро 2020. То трябва да е на 13 стадиона в 13 различни държави. Нека ги посочим - Мюнхен, Амстердам, Баку, Билбао, Брюксел, Будапеща, Букурещ, Дъблин, Глазгоу, Копенхаген, Рим, Санкт Петербург и Лондон. На всяко от тези места ще има по един мач от елиминациите. На стадион "Уембли" ще се играят полуфиналът и финалът.

Най-голямата дистанция между градовете е 5500 км. Става дума за въздушното разстояние между Билбао и Баку. Победителят от четвъртфинала в столицата на Азербайджан ще трябва да премине три часови зони, за да отиде за голямата четворка в Лондон. Трудно някой може да почувства турнирен дух. Ако приемем, че футболните федерации няма да имат проблеми да осигурят придвижването на отборите из континента, то какво остава за феновете. А на някои от местата дори са необходими визи. Истински кошмар, а не романтика.

Сънищата на Платини родиха и нова формула за квалификациите. Класирането за Евро 2020 ще е частично чрез новосъздадената национална лига, която трябва да смени приятелските мачове. На турнира със сигурност отиват първите два от квалификационните групи. Освен това ще има четири плейофа от т.нар. лига. Освен това отборите са класирани според коефициента си. Специално място на Евро 2020 ще има един от 16-те най-слаби европейски отбора. В момента последен е Гибралтар, а първи сред тях е Литва.

Повече от странна формула, която обаче би могла да претърпи развитие. Англия от години страда, че не получава шанс да е домакин на голям форум. Затова и получи полуфиналите и финала. Поданиците на кралицата няма да имат никакви проблеми да организират целия турнир. Вероятно дебати на тази тема ще има след избора на наследник на Мишел Платини през есента.

Източник: Труд

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички