Отборът на Унгария - от абсолютен аутсайдер до абсолютен любимец на феновете


Отборът на Унгария - от абсолютен аутсайдер до абсолютен любимец на феновете
Снимка: Getty Images

2445 0

Националният отбор на Унгария определено бе най-голямата изненада на Европейското първенство по футбол! "Маджарите", които никой се слагаше в сметките си, бяха напът да сторят немислимото и да отстранят трикратния шампион в надпреварата Германия, но късен гол на Леон Горецка изпари надеждите им за достигане до 1/8-финалите.

ПЪТЯТ НА УНГАРИЯ

Унгарците участваха за едва 4-ти път в първенството на Стария континент и за зла участ попаднаха в т.нар. Група на смъртта в компанията на настоящия европейски шампион (Португалия), настоящия световен шампион и финалист от Евро 2016 (Франция) и трикратния победител в турнира Германия.

Положението на "маджарите" много приличаше на това на българския Левски, който при първото си участие в групите на Шампионска лига (2006 година) попадна в Група "А" където бяха шампионът на Испания (Барселона), шампионът на Англия (Челси) и шампионът на Германия (Вердер Бремен).

Е, за разлика от "сините", унгарците не само не записаха голова разлика 1:17, а не се дадоха на Франция и Германия и завършиха наравно с тях, което им донесе 2 точки в Групата на смъртта. 

Унгария - Португалия

84 минути! Толкова издържаха "маждарите" срещу Кристиано Роналдо и компания, преди да получат три безответни гола във вратата си. С находчивата схема на игра 3-1-4-2 тимът на Марко Роси удържаше набезите на Роналдо, Бруно Фернандеш, Бернардо Силва и Диого Жота. 

Малко преди Рафаел Герейро да открие резултата, Унгария дори отбеляза гол, но за съжаление на 60 000 зрители на "Пушкаш Арена" попадението бе отменено (правилно) заради засада. Въпеки че притежанието на топката бе 35:65 процента в полза на "мореплавателите", унгарците не се бяха затворили в "глуха" защита и винаги когато имаха възможност атакуваха. За това говори и фактът, че успяха да създадат 5 голови положение и да нанесат 3 точни удари в очертанията на вратата на противника.

Унгария - Франция

И докато всички оплакваха малшанса, споходил отбора, дойде време за втория мач срещу световния шампион Франция. На "Пушкаш Арена" отново нямаше празна седалка, а Унгария дори поведе в резултата - в края на първото полувреме Атила Фиола попари отпуснатия отбор на "петлите".

След почивката Антоан Гризман върна едно попадение, но като че ли атомното нападение на Франция изпитваше сериозни затруднения да стигне до чисти голови възможности. За 90 минути играчите на Дидие Дешан намериха очертанията на вратата само 4 пъти.

Във футбола за пореден път бе доказано правилото, че класата няма значение, когато от другата страна стои отбор, който е добре подреден и няма никакво намерение да се предава.

Германия - Унгария

Обнадеждени от добрата си игра срещу "петлите" и от благополучния развой в групата, унгарците пътуваха до Мюнхен, където се нуждаеха от победа, за да се класират на 1/8-финалите. Но същата бе и задачата пред Бундестима...

Голяма агитка от Унгария бе пропътувала разстоянието до стадиона на Байерн Мюнхен и зае местата си зад лявата врата, на която през първото полувреме пазеше Мануел Нойер. 

Противно на очакванията, Адам Салай изпрати в еуфория цялата страна след като се разписа 10 минути след първия съдийски сигнал. До края на полувремето Германия не създаде почти никаква опасност и не се виждаше как ще успее да обърне мача.

След почивката Кай Хаверц върна Бундестима в играта, но голът не бе в резултат на някаква гениална атака, а на грешка на вратаря Гулачи, който излезе неразчетено... И тъкмо когато всички очакваха Унгария да рухне, "маджарите" отново удариха!

Броени секунди след изравнителното попадение Шафер се възползва от грешка в защитата на Германия и отново изведе тима си напред в резултата. Храбрите унгарци се бореха за всеки сантиметър от терена, но все пак влезлият на смяна Леон Горецка вкара за 2:2 и приказката за Унгария завърши...

РАВНОСМЕТКАТА

Интересно бе да се види и чуе как хилядите унгарци на "Алианц Арена" не побързаха да напуснат стадиона в унило настроение, а напротив - продължиха да пеят под дъжда в Мюнхен заедно с играчите. 

След края на този сблъсък в унгарския лагер закономерно се чуха съжаления за пропуснатия шанс, но в никакъв случай нямаше нападки, обвинения и скандали. Всички в националния отбор на Унгария бяха единодушни - това е пътят и това е правилният начин на игра!

От абсолютен аутсайдер на Евро 2020 в Група "F" Унгария се превърна в абсолютен любимец на обективните футболни фенове. Само можем да гадаем докъде би стигнал този задружен и мобилизиран отбор на Унгария в бъдеще...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички