Огромен скок: Саудитската лига вече е по-скъпа от шотландската Висша лига


Огромен скок: Саудитската лига вече е по-скъпа от шотландската Висша лига
Снимка: GettyImages

1668 0

Не може да се отрече, че Саудитската професионална лига завзе трансферния прозорец това лято с някои смайващи ходове. Някога определяна като дестинация за играчи в последните години от кариерата им, търсещи последна голяма заплата, то вече всичко се промени.

Промяната в трансферния пазар

Разбира се, играчи към края на кариерата си все още отиват натам, включително Карим Бензема, Н'Голо Канте и Калиду Кулибали. Но това са едни от най-големите звезди в световния футбол, а и имаше активен ход от саудитските топ клубове да подписват играчи в разцвета на силите им.

Сергей Милинкович-Савич е последният, който се премести в държавата от Персийския залив, присъединявайки се към Ал Хилал от Лацио, въпреки че отдавна е свързван с топ европейски клубове като Манчестър Юнайтед и Ювентус. Марсело Брозович, когото Ливърпул следи от години, подписа с Ал Насър, за да играе с Кристиано Роналдо, докато Рубен Невес, на 26 години, се премести в Ал Хилал.

Огромен скок в цената на лигата

Подобни трансфери доведоха до рязък скок на стойността на Саудитската професионална лига за кратък период от време, изстрелвайки я до 435 милиона паунда, според Transfermarkt. Скок с невероятните £156 милиона за месец от £279 милиона.

Това означава, че е класиран над шотландската Висша лига (267 милиона паунда) и австрийската футболна Бундеслига, където се намира Ред Бул Залцбург. Пред саудитската е белгийската лига, която се оценява на малко под 700 милиона паунда. Не е изненадващо, че Висшата лига на Англия води със стойност от 8,65 милиарда паунда. Повече от двойно  от втората Ла Лига, която има стойност от малко над 4 милиарда паунда. Само преди дни ФИФА наложи жестока санкция на АЛ Насър - забрана за трансфери.

Топ 10 на най-скъпите лиги:

  1. Висша лига - 8.65 млрд. паудна

  2. Ла Лига - 4.05 млрд. паунда

  3. Серия А - 3.94 млрд. паунда

  4.  Бундеслигата - 3.45 млрд. паунда

  5. Лига 1 -  3 млрд, паунда

  6. Примейра лига - Португалия  - 1.09 млрд. паунда

  7. Ередевизие - 920 млн. паунда

  8. Супер Лига - Турция - 739 млн. паунда

  9. Премиер лига - Русия - 736 млн. паунда

  10. Юпилер Лига - Белгия -  698 млн. паунда

  11. Саудитската Про Лига - 435 млн. паунда

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички