Най-големите самолетни трагедии с футболни отбори


Най-големите самолетни трагедии с футболни отбори

4204 0

Малко след 22 часа местно време самолет със 72-ма пасажери и 9 души екипаж, сред които и бразилският футболен отбор Чапакоензе се разби на път към летище Рионегро в Меделин.

Потвърдена бе информацията, че трима от играчите са оцелили, но за жалост един от тях, вратарят Данило е загинал в болницата в Меделин.

Полетът е бил чартър, а сред загиналите е и бивш футболистът на българския ЦСКА Филипе Машадо, който има и шампионска титла с "червените" през 2008 година. Чапекоензе в сряда трябваше да излезе в Меделин срещу колумбийския Атлетико Насионал в първия мач от финала на Копа Судамерикана.

Това обаче не в първата фаталната самолетна кастрофа с футболен отбор, Sportlive.bg ви припомня останалите трагични случаи:

Торино 4 май 1949 г. 

Отборът на Торино се завръща от Португалия, където е играч приятелски мач с Бенфика. Самолетът се разбива в подножието на катедралата "Суперга", издигаща се на едноименния хълм край град Торино. Загиват 18 футболисти - целият титулярен състав на тима, начело с капитана Валентино Мацола. Между загиналите са журналисти, официални лица и английският треньор Лесли Ливси. Това е един от най-силните отбори на Торино, който е четири пъти поред шампион на Италия и води в първенството с четири точки пред втория.

Манчестър Юнайтед 6 февруари 1958 г. 

На 6 февруари 1958 година минути след 15 часа местно време, самолетът на Манчестър Юнайтед не успява да излети от мюнхенското летище, един от най-трагичните инциденти оставил следа в сърцата на милиони фенове.

Осем играчи от наричания до днес отбор "бебета на Бъзби" загиват, начело с изгряващата звезда на английския футбол Дънкан Едуардс. Сред оцелелите е вратарят на Северна Ирландия Хари Грег, който помага да бъдат изнесени оцелелите ранени пътници, и бъдещият световен шампион с Англия и носител на КЕШ с "Юнайтед" Боби Чарлтън. Оживява и треньорът Мат Бъзби.

Датски олимпийски отбор, 16 юли 1960 г

Самолетът се разбива, след като пилотът губи контрол заради лошо време. Загиват 8 играчи, които пътуват за подготовка за олимпийските игри в Рим.

Грийн Крос 3 април 1961 г.

Година по-късно още една самолетна катастрофа отнема живота на футболисти.  24-ата играчи на отбора от южната зона на първа дивизия от първенството на Чили загиват при планинския масив Лас Ластимас в Кордилерите при полет към дома от друг чилийски град - Осори

Стронгест 26 септември 1969 г. 

През 1969г. се извършва военен преврат в Боливия, но бързо това събитие е изместено от най-голямата самолетна катастрофа в историята на страната. 19 играчи и шефове на най-популярния боливийски клуб намират смъртта си. Машината им се разбива в Андите при полет след мач към родния Ла Пас. 5 години след инцидента отборът отново печели шампионата в страната.

Еър Ликвид 31 декември 1970 г.

Самолетът с алжирския отбор, който пътува за приятелски мач в Испания, се разбива и оцелели няма.

Пахтакор 11 август 1979 г.

17 футболисти и треньори на ташкентския клуб загиват при сблъсък между два самолета Ту-134 над Днепродзержинск на височина 8400 метра. Няма нито един от целят от пътуващите в двата самолета. Заради трагедията Пахтакор е усилен с играчи от други съветски клубове, а в правилника на първенството е добавено правило, че ташкентският отбор не може да изпада в следващите три първенство.

Алианса 8 декември 1987 г.

43-ма души - футболисти, треньори, фенове и шефове на един от най-популярните перуански отбори загиват, когато самолетът им пада в морето на 10 км северно от столицата Лима.

Холандски футболисти от суринамски произход 7 юни 1989 г.

При кацане на летището в столицата на Суринам Парамарибо катастрофира самолет, пристигащ от Амстердам. Между загиналите са 23-ма холандски футболисти от суринамски произход, които трябва да играят няколко благотворителни мача в родината на родителите си. По случайност на борда не се качва бъдещият единствен европейски шампион с три различни клуба Кларънс Сеедорф. Също така не потеглят и Рууд Гулит и Франк Рейкард, които се намират в пика на своята футболна слава.

Замбия 27 април 1993 г.

18 играчи от националния отбор загиват в тази самолетна катастрофа. Тимът пътува за световна квалификация със Сенегал, но машината пада в морето край бреговете на Габон. 

 

 

 

 

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички