Меси скача за Купата, която Марадона и Пеле нямат


Меси скача за Купата, която Марадона и Пеле нямат
Снимка: Getty Images/Guliver

1991 0

Пеле и Марадона, смятани за най-велики във футбола, имат общо 4 световни титли. Колкото и странно да звучи, двете икони, символизиращи вечното съперничество между Бразилия и Аржентина, обаче нямат триумф в Копа Америка - най-стария международен турнир в света.

Континенталната надпревара на Южна Америка стартира за 44-ти път в нощта срещу петък в Чили. Интригата е най-вече около Лео Меси - ще успее ли най-сетне да стори това, което убягна на Краля и Божията ръка?

Пеле, рекордьор по успехи от мондиали (3) и футболно божество в Бразилия, играе само веднъж на турнира. Случва се година след спечелването на първата световна титла от "златистите" (1958). "Селесао" отива на първенството с всички звезди, но завършва втори - надпреварата не е на директни елиминации и бразилците събират точка по-малко от Аржентина. Пеле става голмайстор на турнира, но не участва втори път.

Марадона се пробва три пъти да стане шампион - през 1979, 1987 и 1989 г. Първият опит завършва с пълен провал - Аржентина печели само един от петте си мача. 8 години по-късно стига до полуфинал, където "гаучосите" се спъват в Уругвай. При последното участие печели бронз.

Меси, също нареждан в компанията на най-големите, досега се пусна два пъти в "турнира на романтиците". През 2007 г. Бразилия разби Аржентина с 3:0 на финала, но горчилката четири години по-късно бе несравнима. Родината му бе домакин, но стигна само до четвъртфинал, а Лео не успя да вкара нито един гол. Въпросът сега е удря ли най-сетне неговият час.

Актуалният шампион Уругвай вече не стряска. Няма го Луис Суарес, който продължава да изтърпява наказание заради "канибалската" си изцепка по време на Мондиал 2014, липсва и Диего Форлан, сложил край на кариерата си.

Големи шансове се приписват на Чили, начело с Алексис Санчес. Домакините са единствената страна без нито един триумф в 99-годишната история на турнира от всички останали на континента, ако не броим вечните аутсайдери Венецуела и Еквадор.

Бразилия с Неймар в състава пък ще гони реванш пред феновете си за унижението през 2014 г. и кошмарното 1:7 от Германия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички