Лудост на "Бернабеу"! Обрат срещу Бока короняса Ривър Плейт с вечна слава


Лудост на "Бернабеу"! Обрат срещу Бока короняса Ривър Плейт с вечна слава
Снимка: Getty Images/Gulliver

17421 0

Най-важният и най-чаканият финал в историята на Копа Либертадорес короняса отбора на Ривър Плейт. "Милионерите" победиха големия си съперник Бока Хуниорс с 3:1. Това се случи обаче след продължения, като в редовното време завършиха 1:1, а първата среща приключи при резултат 2:2. Ривър стигна до мечтания трофей след обрат. Първо Дарио Бенедето откри резултата в 44'. Лукас Прато изравни в 68', а Бариос от "генуезците" беше изгонен в 92'. Хуан Кинтеро със страхотен гол донесе пълен обрат в 109', а в последните секунди Мартинес оформи крайното 3:1.

Това бе първият случай, в който големите съперници спорят във финала на турнира в 105-годишната му история. И е последният финал, в който се играят два мача на разменено гостуване. Трофеят е под номер 4 за Ривър Плейт от турнира, докато Бока Хуниорс остава с 6, като за последно спечели турнира през 2007 година. 

Каквито и бяха очакванията, срещата започна доста нервно и за двата отбора. В 4' символичните домакини получиха правото да изпълнят пряк свободен удар от средно разстояние, но топката бе избита в корнер. От него също не произлезе нищо опасно. 

Постепенно Бока успя да натисне малко противника си. В 10' Перес имаше невероятна възможност пред себе си, след като бе оставен непокрит в наказателното поле. Той стреля от няколко метра, но топката бе избита от Армани в корнер. При центрирането след това нито един играч не успя да нанесе опасен удар. 

В следващите минути играта се поуспокои, като "милионерите" успяха да наложат контрол върху топката, но трудно стигаха до положения. Фернандес в 20' отправи шут от границата на наказателното поле, но много неточен. В 31' Бока изпусна още един страхотен шанс. Топката стигна до Перес в наказателното поле, но пресеченият му удар премина покрай лявата греда.

В края на полувремето, в 44', "генуезците" откриха резултата! Дарио Бенедето успя да се разпише след прекрасна контра на гостите. Той успя реодолее бранител и с прецизен удар покрай Армани даде аванс на своя отбор.

Ривър започна вдъхновено втората част в опит да върне бързо попадението. Майдана стреля с глава, след подаване от корнер, но в аут. В 48-ата минута Фернандес отправи много мощен удар от далечна дистанция, но топката профуча покрай вратата на съперника.

В 55' се стигна до спорна ситуация в срещата. ТрПрато се измъкна от Магалан, като вдигна високо крак, за да прехвърли Андрада, като игра с топката преди да бъде повален от стража. Всички от Ривер очакваха да видят дузпа в тяхмна полза, но реферът Куня даде фаул в атака, като дори отказа да гледа ВАР.

В 68' "милионерите" се върнаха в двубоя! Ривър изравнява Символичните домакини организираха страхотна атака от дясно, Игнасио Фернандесуспя  да намери пространство и Прато бе на прекрасна позиция около точката на дузпата и получи прекрасен пас от крило и след пас Фернандес изравни резулатата. С наближаването на края на 90-те минути страстите се нажежиха още повече. В 78' съдията отсуди двоен фаул в полза на Бока, който обаче не доведе до нищо опасно, тъй като топката срещна стената. 

Малко след това отново бе отсъден фаул в полза на Бока, но разстоянието бе доста голямо и след центриране към наказателното поле, топката бе пратена в аут. В оставащите минути до края на редовното време играта бе много накъсана, като и двата тима започнаха да допускат много леки грешки под напрежението. 

Продължението не започна никак добре за Бока. Бариос получи втори жълт картон и остави своя отбор с човек по-малко. През първите 15 минути от него Ривър опитаха няколко пъти далечни изстрели, но без сериозна опасност. В 109' Кинтеро овладя топката на ръба на наказателното поле и със силен удар не остави шанс на вратаря на Бока  - 2:1.

След гола гостите опитаха да вънат попадението, като дори и вратарят започна да се включва в атаките. Последваха няколко опасности след ъглов, но никой не успя да намери топката, за да изравни. В 120' Леонардо Хара нацели напречната греда, a в последните секунди Мартинес вкара на опразнената врата за крайното 3:1.

ПРЕДИ МАЧА

Първият двубой помежду им завърши при 2:2, като според регламента на най-силния клубен турнир в Южна Америка правилото за головете на чужд терен не важи и при равенство се играят продължения, в които, ако не последва промяна в резултата, победителят се решава с дузпи.

ВСИЧКО ИНТЕРЕСНО ПРЕДИ ГОЛЕМИЯ ФИНАЛ - СЛЕДЕТЕ ТУК.

Срещата вече на два пъти бе отлагана - първо на 24 ноември заради феновете на Ривър, които атакуваха рейса на Бока и дори раниха част от играчите. Ден по-късно, тъй като "генуезците" отказаа да играят, след като не се бяха възстановили от шока и искаха служебна победа. До такава не се стигна обаче и в крайна сметка бе взето решение двубоят да се играе в Мадрид. Зарядът преди дербито, или както бе наречен "Мачът на века", е огромен. За първи път в историята двата тима се изправят един срещу друг на финала на турнира, което в Южна Америка е еквивалент на Шампионска лига.

В лагера на Бока Кристиан Павон е възстановен от нараняванията, които получи след атаките на ултрасите на Ривър. Аут за "милионерите" са Николас де ла Крус и Рафаел Боре. Първият няма да бъде на разположение на Марсело Гаярдо заради контузия, а вторият заради наказание.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

РИВЪР ПЛЕЙТ: Армани, Монтиел, Майдана, Пинола, Каско, Перес, Понсио, Фернандес, Паласиос, Мартинес, Прато

БОКА ХУНИОРС: Андрада, Оласа, Магаян, Искердос, Буфарини, Перес, Бариос, Нандес, Павон, Абила, Бенедето

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички