Лицемерието на УЕФА: Головете на чужд терен ли бяха най-големият проблем на футбола?


Лицемерието на УЕФА: Головете на чужд терен ли бяха най-големият проблем на футбола?
Снимка: Getty Images/Guliver

3475 0

Европейската футболна централа (УЕФА) обяви по-рано днес революционна промяна в правилника на футбола. Според нововъдението, от сезон 2021/22 спира да важи правилото за голове на чужд терен за турнири, които са под егидата на Централата.

Защо се стигна до отмяна на правилото, което важеше от далечната 1965-та година?

Според президента на УЕФА Александър Чеферин, промяната е обсъждана години наред и "въпреки че нямаше единодушие на мненията, много треньори, фенове и други заинтересовани страни във футбола поставиха под съмнение" справедливостта на правилото за гол на чужд терен...

Много любопитно изказване! Да оставим настрана треньорите, които са искали отмяна на правилото. Да оставим настрана и заинтересованите страни, които са настоявали за нея (интересно кои ли са те)... Но, много любопитно е КОИ са тези футболни фенове, до които Европейската футболна централа се е допитала за мнение!? 

Може би е провела срещи с всички големи сдружения на привърженици в Европа? Може би Централата е пуснала анкета на сайта си, в която всеки запалянко е можел да гласува? Може би УЕФА тайно следи социалните мрежи и е забелязала нещо, което никой друг не е видял?

Нищо подобно! Александър Чеферин просто искаше да мотивира и подкрепи тази голяма промяна в правилника чрез гърба на феновете. Така в бъдеще, ако някои се зачуди защо се е променило правило на 55 години, то УЕФА веднага ще каже - "всички така искаха, включително и феновете...".

КАКВО ОЗНАЧАВА ПРОМЯНАТА?

Много просто - вече няма значение дали си гост или домакин в елиминационните срещи. Няма значение каква атмосфера ще създадат твоите фенове у дома. Няма значение дали на един стадион публиката ходи като на театър или скача, пее, прави хореографии и "диша" във врата на противника. Играеш 120 минути или 210 (при продължения) и каквото се е случило - това е. 

По този начин никога вече няма да видим велики обрати като този на Барселона срещу ПСЖ. Няма да видим и зрелище като това на "Анфийлд" когато пък Ливърпул наказа Барса с 4:0. Примерите в историята са десетки, ако не и стотици. И всички тези мачове са се случили благодарение именно на правилото за головете на чужд терен. Защото то създава интрига, създава настроение, а феновете се мобилизират още повече. Нали играта уж е за тях...?

КЪДЕ БЕШЕ НУЖНА ПРОМЯНА?

Мнозина ще се запитат - а нямаше ли по-важни елементи от футбола, които заслужаваха промяна? И ще бъдат прави да зададат този въпрос! 

От промяна се нуждае например линията, с която се мерят засадите и заради която се стига до такова забавяне на мачовете, че зрителите се чудят дали гледат футбол или баскетбол. В една страна от Европа отдавна си решиха проблема - създадоха линия с дебелина 10см, която ако и двамата играчи докосват - няма засада. Защото така е правилно - изчислено е, че по-малка разлика от тази не влияе на играта и не създава нечестно предимство. Някой ще каже - окей, нека всяка държава си решава сама за себе си. Но нали уж УЕФА е тази, която трябва да ръководи процеса и да дава пример на останалите!? 

От промяна се нуждае и графикът на първенствата. Защото дори при най-модерните методи на възстановяване, човешкият организъм не може да понесе такива натоварвания. Кой би издържал сезони наред да играе по 80 мача на година, само и само защото на чиновниците в Централата им се плаща под масата да се създават нови и нови турнири и вътрешни купи?!

От промяна се нуждаят и самите формати на евротурнирите. Със създаването на Лигата на конференциите (3-ия по престиж клубен турнир) пътят на мнозина по-малки отбори към големия футбол бе отрязан. А с това и към повечето пари от наградни фондове. Един вид "вие си играйте, но с топ клубовете в Европа няма да се срещате и ще обирате каквото и ако остане след тях...".

ЛИЦЕМЕРИЕТО НА УЕФА

На фона на всичко това, Eвропейската футболна централа вдигна вой до небесата, когато 12 от "големите риби" решиха да си създадат свой турнир - Европейска Суперлига. Бяха отправени сериозни заплахи за изхвърляне от турнири, за спиране на състезателните права на играчи и прочее.

Тогава УЕФА изведнъж взе страната на феновете и каза, че големите клубове искат да си създадат затворено първенство, до което никой да не може да припари и това било нечестно спрямо всички запалянковци!

Да, а сега е много честно да бъде унищожено предимството от това да играеш пред собствена публика. Лицемерието на Европейската футболна централа няма край и няма да има...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички