Лам за "Златната топка": Може би следващата година кандидатите ще се избират чрез Фейсбук?


Лам за "Златната топка": Може би следващата година кандидатите ще се избират чрез Фейсбук?
Снимка: Getty Images/Guliver

1885 0

"Може би следващата година кандидатите ще се избират чрез Фейсбук? Резултатът сигурно ще бъде същия. Тримата най-популярни играчи във Фейсбук - това са Роналдо със 108 млн. последователи, Меси с 81 млн. и Неймар с 54 млн. Първо искам да кажа, че и тримата са фантастични футболисти. Въпроси за тяхното включване във финалната тройка не съществуват. Но искам да задам други въпроси - какво представлява по себе си гласуването за най-добър играч в света?", попита Лам.

Той заяви още, че е очевидно, че хората избират футболисти, които са се представили най-добре през календарната година. По думите му наградата е отражение на представянето на терена и спечелените награди с отбора. "Впрочем, когато гласуват капитаните и треньорите на националните отбори, както и журналистите от 209 страни, убеден съм, че вземат това под внимание. Тази процедура ми е позната. В хода на сезона получаваш писмо с молба да посочиш три имена от списъка с кандидати. А после всичко се свежда до очевидния избор, същото гласуване чрез Фейсбук", споделя още той.

"Златната топка" се превърна в награда за най-добрия нападател в света. Това не е моя ревност като защитник, а статистически доказан факт. Канаваро е единственият защитник, който е печелил приза. Незабравимият Лотар Матеус получи наградата като полузащитник през 1991 г., а след него тя бе дадена на Зидан, но после настъпи цифровата ера. Кан и Нойер стигаха до подиума, но нито един вратар от времето на Яшин не получи приза. Реално за "Златната топка" претендират единствено играчи, бележещи голове. Разбира се, моментът, когато топката влиза в мрежата пленява децата, играещи футбол и ги мотивира да започнат професионална кариера. На нашия спорт са нужни нападатели, голеадори, герои...

Футболът обаче е колективна работа, сплотеност, отбрана, пасове, себераздаване. Смятам, че ФИФА не бива да раздава награди само на тези, които пресата превъзнася. Възможно е вместо един индивидуален приз в нашия отборен вид спорт да се присъждат четири награди - за най-добър вратар, защитник, халф и нападател. Не бива да се назовава само един играч, който е най-добър от всички. Меси е заслужен победител в номинацията "най-добър нападател на годината" и го поздравявам", обяви Лам.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички