Колумбийският футбол отново е на мода


Колумбийският футбол отново е на мода

2026 0

Колумбийският футбол успя да се възроди благодарение на доброто представяне на националния отбор на световното първенство в Бразилия.

Звездите Хамес Родригес, Фалкао и Куадрадо са едни от най-котираните играчи по време на летния трансферен период. Родригес вече подписа договор с Реал (М), докато почти всички богати клубове в Европа се опитват да вземат в редиците си двамата му съотборници от националния отбор на южноамериканците.

Фалкао може да напусне Монако и също да премине в гранда от Мадрид, докато Куадрадо е на път да смени фланелката на Фиорентина с тази на Барселона.

След Мондиал 2014 в Бразилия футболът в Колумбия изживява сходен период с този от 90-те години на миналия век, който бе известен като първото златно поколение на играчи на "Лос Кафетерос".

Тогава една от големите звезди на световното първенство в Италия през 1990 г. Фреди Ринкон игра в отбори като Наполи и Реал (М). Друг от талантливите футболисти от близкото минало бе и Фаустино Асприля. След Олимпиадата през 1992 г. той започна европейската си авантюра в Парма, където се утвърди като един от най-добрите голмайстори в Серия А и спечели турнира на КНК. Асприля можеше да постигне още много успехи, ако водеше малко по-професионален начин на живот.

Виктор Уго Аристисабал бе една от най-големите надежди на колумбийския футбол. Нападателят триумфира в няколко клуба от Южна Америка, но тотално се провали в Европа. Малко преди световното първенство в САЩ през 1994 г. той подписа договор с Валенсия. Футболистът изигра само седем мача, в които не отбеляза нито един гол за "прилепите".

Мигел Ереро направи сравнително прилична кариера в Малага, докато тогавашният му съотборник в националния тим Бернардо Редин избра да играе за ЦСКА (София). Атакуващият халф записа 13 срещи и 3 гола с екипа на българския гранд.

Колумбийските треньори също изживяват отличен момент, като трима от тях водеха отбори по време на световното първенство в Бразилия - Хорхе Луис Пинто (Коста Рика), Луис Суарес (Хондурас) и Рейналдо Руеда (Еквадор). За сравнение по време на световните финали в Италия преди 24 г. имаше само един селекционер от Колумбия - Пачо Матурана. Той свърши отлична работа начело на националния отбор на родината си и получи предложение от Валядолид.

Матурана изкара само един сезон в Примера дивисион, а по негово настояване в испанския клуб бяха привлечени няколко негови сънардници. Сред тях бяха Карлос Валдерама, Леонел и ексцентричният вратар Рене Игита. Специалистът бе близо до договор с Реал (М), но в крайна сметка преговорите пропаднаха и той се завърна в Южна Америка.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички