Какво се случи с Милан Барош - момчето, покорило Евро 2004?


Какво се случи с Милан Барош -  момчето, покорило Евро 2004?
Снимка: Pressefoto Ulmer\ullstein bild via Getty Images

42700 0

Един от последните големи герои за Чехия на големи форуми е Милан Барош - нападателят стана голмайстор на Евро 2004 с 5 гола и помогна на тима да достигне полуфиналите. И въпреки че подаваше огромни надежди, мнозина са забравили какво точно се случи след европейското първенство. В тази статия ще Ви припомним как точно се разви кариерата на Милан Барош.

По време на Евро 2004 Барош е футболист на Ливърпул, където преминава през 2002 г. След идването на Рафаел Бенитес през лятото на 2004 г. чехът остава единствен избор в атака, след като Джибрил Сисе чупи крак, а Майкъл Оуен и Емил Хески са продадени. За негова конкуренция е привлечен Фернандо Мориентес, но испанецът се представя далеч под очакванията. Барош записва най-резултатния си сезон за мърсисайдци с 13 гола в 45 мача и печели Шампионска лига.

Въпреки това чехът не попада в плановете на Бенитес за следващия сезон и след като се появява два пъти като резерва е продаден в Астън Вила. Там редува силни и слаби изяви, като вкарва два гола в дербито с Бирмингам и печели наградата за играч на мача. При смяната на треньора и идването на Мартин О'Нийл обаче Барош вкарва само 1 гол в 12 срещи и през януари 2007 г. преминава в Лион.

Във френския тим обаче не преборва конкуренцията на Фред и младия Карим Бензема, като междувременно изкарва доста неудачен наем в Портсмут през сезон 2007/08 (нито един гол за 16 мача). В националния отбор също нещата не вървят - на Световното първенство през 2006 г. Милан играе само в срещата с Италия, но за 64 минути не създава нищо опасно. На Евро 2008 също не вкарва гол, а Чехия отпада още в групите.

През лятото на 2008 г. Барош потърси спасение на своята кариера в Галатасарай. Това му решение сякаш сработи, тъй като с 20 гола Милан стана голмайстор на турската Суперлига. Следващата кампания също започва ударно, но за нещастие в дербито с Фенербахче чехът чупи крак на две места, което го оставя само със 17 мача и 11 гола през сезона. Травмите продължават да пречат на Барош и въпреки че записва добри игри, когато е на терена, не успява да се върне на нивото си от първия сезон в Турция.

След Евро 2012, където отново не вкарва гол, Барош остава без клуб, след като Фатих Терим заявява, че няма да разчита на него в Галатасарай. Тогава нападателят се връща в родния Баник Острава, където играе до 2020 г. с прекъсвания (през сезон 2013/14 е в Анталияспор, през 2015/16 - в Млада Болеслав и през сезон 2016/17 в Слован Либерец). Някогашният голаджия напомня за себе си само в сезоб 2017/18, като вкарва 10 гола в 27 мача във всички турнири за Баник. Бившият играч на Ливърпул сложи край на кариерата си през 2020 г., но впоследствие продължи да рита за здраве в аматьорския Вигантице.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички