Измамник! Енрике дължи цялата си кариера на Меси и великия състав на Барселона


Измамник! Енрике дължи цялата си кариера на Меси и великия състав на Барселона
Снимка: GettyImages

13294 0

Откакто спечели невероятен требъл с Барселона през 2015 година, Луис Енрике е считан за един от най-добрите треньори в света. Нещо повече - 6 години по-късно това е единствената причина все още да има отбор, който да тренира, след като извън успехите си в Каталуня, други няма. И сега, на Евро 2020, ясно се вижда защо само с легендарния състав на Барселона бившият играч на Реал Мадрид има успехи. Качествата просто не са налични. 

Малцина си спомнят, че през януари 2015 година Енрике щеше да бъде изхвърлен от "Камп Ноу" при нова грешка. Барселона изглеждаше ужасно и не се виждаше какво може да промени треньорът. И така и стана - той не промени нищо, но Лео Меси влезе в извънземна форма, а машината на Барселона заработи на пълни обороти. Пике записа последния си силен двубой; Неймар показваше признаци, че може и да излезе от сянката на Лео; Шави и Иниеста намираха и най-малките пространства във всяка защита; Меси просто нямаше спирка. А Луис Енрике имаше най-доброто място на стадиона, за да гледа последният великолепен състав на Барселона в действие. И, благодарение на това, което Меси и компания постигнаха, Енрике пое Испания. Не веднъж, а два пъти (вторият път със скандал). 

Сега, когато ги няма тези играчи, ясно си проличава що за тактик и "селекционер" е Луис Енрике. С присъщата си арогантност повика 23-ма играчи в селекцията на Испания, въпреки че разрешеният максимум е 26. Обърна гръб на капитана на "ла фурия" под претекст, че няма достатъчно игрово време, но пък в същото време извика Ерик "шест мача за една година" Гарсия. Всъщност, не само Рамос е проблемът - бившият треньор на Барселона не извика една дузина играчи, които заслужават да са част от Европейското по футбол. Да, Испания е футболна нация и разполага с много играчи. НО - абсурдно е да не повикаш играчи като Начо Фернандес, Яго Аспас, Иняки Уилямс, Навас, Педраса и редица други, които бяха сред най-добрите в Ла Лига през сезона. 

Липсата на тактически прийоми, с които да се разбие дълбока защита, лъснаха пред цял свят в мача с Швеция. Като за начало на пейката останаха други двама от най-креативните и добри футболисти на Испания - Жерар Морено и Микел Оярсабал, за сметка на разочаровалия в последните месеци Дани Олмо и машината за пропуски Алваро Мората. Двамата не направиха нищо, освен да пропускат, а Испания нямаше идея как да разбие Швеция, извън опитите на Коке и Жорди Алба, който беше най-добрият испански футболист на терена. А когато Алба е най-добрият играч на терена за твоя отбор, значи имаш сериозни проблеми. Първият човек от пейката пък беше Пабло Сарабия - човек, попаднал в отбора по незнайни причини, и който зае мястото на Яго Аспас. Но нищо не с промени. Морено порита 10-15 минути и определено освежи играта и дори Енрике не може да не види, че той е решението в предни позиции за Испания. 

Но да се върнем на така наречения "селекционер". След сбъркана селекция, сбъркан титулярен състав и тотално грешна тактика, остана ли нещо, което Енрике може да обърка? Този път обаче го няма Меси да го спасява, няма ги Шави и Иниеста. Испания не е в разцвета на силите си, когато изглеждаше, че няма значение кой ще е на пейката. Сега, "ла роха" се нуждае от смяна на идентичността, от свежи идеи и от най-добрите си играчи. Енрике вече показа, че тези задачи са ужасно сложни за него. 

До края на живота си юношата на Спортинг (Хихон) трябва да е благодарен, че по някаква причина беше нает от Барселона след тоталния си крах в Серия А. И че разполагаше с най-добрия състав в света, който му донесе слава, пари и световно признание. И до края на треньорската си кариера трябва да плаща комисионна на Лео Меси, че го направи "гений" в очите на много хора. Но рано или късно истината лъсва.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички