Испания и Италия определят първия финалист на Европейското по футбол


Испания и Италия определят първия финалист на Европейското по футбол
Снимка: Claudio Villa/Getty Images)

2243 0

Италия се изправя срещу Испания в първия полуфинален двубой от Евро 2020. И двата тима минаха през множество препятствия, за да стигнат на крачка от финала, а дербито между тях е смятано за един от класическите сблъсъци в европейския футбол.

Кога е мачът Италия - Испания от Евро 2020?

Мачът ще се играе на 6 юли (вторник) от 22:00 ч. и ще се играе на "Уембли" в Лондон. Може да следите срещата, както и цялото Евро 2020 НА ЖИВО в SportLive.bg.

Новини преди мача

Роберто Манчини загуби един от най-добрите си футболисти в 1/4-финала с Белгия - левият бек Леонардо Спинацола получи тежка контузия на ахилеса и няма да играе повече на турнира. В негово отсъствие най-вероятно отляво на отбраната ще започне Емерсон Палмиери. Все още отсъстващ е и Алесандро Флоренци.

За Луис Енрике под въпрос са двама - Пабло Сарабия беше заменен на полувреме в двубоя с Швейцария, като причината е мускулна травма. Емерик Лапорт пък е пропуснал тренировката на Испания в деня преди срещата, но не се споменава да е получил контузия.

Форма на двата отбора

Италия показва все по-уверен футбол от началото на турнира до този момент. Отборът записа три победи в групата си, след което се поизмъчи с Австрия в 1/8-финалите и се класира след победа с 2:1 след продължения. Четвъртфиналът с Белгия пък беше един от най-интересните мачове на Евро 2020, като "Скуадрата" спечели с 2:1, а Джорджо Киелини и Леонардо Бонучи показаха образцова игра в защита.

Испания започна по-неуверено след две равенства срещу Швеция и Полша. Момчетата на Луис Енрике обаче нацелиха своя ритъм с победа над Словакия с 5:0. Осминафиналът с Хърватия беше истински голов трилър, в който все пак "Ла Фурия" спечели с 5:3 след продължения. Иберийците трябваше да треперят и срещу Швейцария, като изпълнението на дузпи прати испанците на полуфинал.

Очаквани състави:

Италия: Доннарума; Ди Лоренцо, Бонучи, Киелини, Емерсон; Барела, Жоржиньо, Верати; Киеза, Имобиле, Инсинье

Испания: Унай Симон; Аспиликуета, Ерик Гарсия, Лапорт, Жорди Алба; Коке, Бускетс, Педри; Жерар Морено, Мората, Дани Олмо

Ключови играчи:

36-годишният Джорджо Киелини все още е лидер на "Скуадра Адзура". Завръщането му в състава се отрази положително на Италия и в играта на "скаудрата" се забеляза повече лекота и спокойствие. Неговото партньорство с Леонардо Бонучи в последното десетилетие пък се доказа като една от най-надеждните в света.

Алваро Мората сякаш намери себе си и вкара 2 гола на Евро 2020. Кредитът на доверие на Луис Енрике към нападателя на Ювентус е огромен и със сигурност той ще търси нови попадения в полуфинала, които да затворят устите на критиците и да позволят на Мората да покаже класата си.

Факти:

* Двата отбора са играли помежду си 37 пъти, като имат по 11 победи, а 15 мача са завършили наравно

* В последните три европейски първенства двата тима задължително се срещат

* Треньорът на Испания Луис Енрике за последен път се изправи срещу Италия като футболист в 1/4-финал на Световното първенство през 1994 г. (1:2)

* Двата тима имат най-много удари средно на мач на турнира (Италия - 20.2; Испания - 19)

* Три от десетте автогола на Евро 2020 са в полза на Испания

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички