Името на шефа на ФИФА изплува в скандала Panama Papers


Името на шефа на ФИФА изплува в скандала Panama Papers
Снимка: Getty Images/Guliver

1564 0

Новият президент на ФИФА Джани Инфантино се оказа замесен в аферата Panama Papers (Панамски документи), информира BBC.

Оказа се, че Инфантино е човекът, който е подписал контракт за телевизионни права за излъчването на Шампионската лига с фирмата на двама аржентински бизнесмени. Въпросните бизнесмени са Уго и Мариано Хинкис, които са търсени от правосъдието в САЩ. Фирмата на двамата е Cross Trading и е регистрирана на тихоокеанския остров Ниуе - типична офшорна дестинация. Според американските власти двамата Хинкис са плащали подкупи, за да спечелят телевизионните права за важни футболни турнири и след това да ги препродадат на печалба. Освен с Инфантино, тази компания е свързана с Хуан Педро Дамиани, член на Етичната комисия на ФИФА.

Инфантино е подписал договор с Cross Trading за правата за излъчване на Шампионската лига на територията на Еквадор за периода 2006 – 2007 година и 2008 – 2009 година. По това време Инфантино е директор на юридическия отдел на УЕФА. Правата са продадени за 111 000 долара, а след това Cross Trading ги преподава за 311 170 долара на еквадорската телевизия Teleamazonas. Cross Trading купува и правата за излъчване на Суперкупата на Европа – за 28 000 долара, и ги преподава на Teleamazonas за 126 200 долара. Няма обаче твърдо доказателство, че Инфатино е подписал договора с Cross Trading, след като е получил подкуп.

От УЕФА вече обявиха, че правата в договора, подписан от Инфантино, са продадени по прозрачен начин и след прозрачно наддаване на компанията, предложила най-висока оферта.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички