Хърватия и Испания излизат в осминафинален дуел на Евро 2020


Хърватия и Испания излизат в осминафинален дуел на Евро 2020
Снимка: Getty Images/Guliver

1192 0

Хърватия и Испания се изправят в здрава битка от 1/8-финалите на Европейското първенство по футбол. "Шахматистите" набраха форма след като събраха 4 точки в групата си и излязоха успешно. Испания поразочарова в началото, но успеха срещу Словакия даде увереност на момчетата на Луис Енрике.

Кога е двубоят Хърватия - Испания от Евро 2020?

Двубоят е на 28 юни (понеделник) от 19:00 ч. Срещата ще се проведе на стадион "Паркен" в Копенхаген. Може да следите срещата, както и цялото Евро 2020 НА ЖИВО в SportLive.bg.

Новини преди мача

В деня преди мача стана ясно, че една от звездите на Хърватия Иван Перишич е заразен с коронавирус. Крилото на Интер вкара два гола в груповия етап и липсата му на терена със сигурност ще се усети. Опитният защитник на Хърватия Деян Ловрен също няма да може да помогне на страната си поради натрупани жълти картони.

Тимът на Испания няма кадрови проблеми и всички са на линия за Луис Енрике. Нападателят на "Ла Фурия" Алваро Мората, чието представяне е чест обект на критики, призна, че се е обърнал към психолог. Националният селекционер пък обмисля да остане на поста си и след Евро 2020.

Форма на двата отбора

Испания няма загуба в последните 11 двубоя, като двете поредни равенства в група E срещу Швеция и Полша показваха недостатъчна ефективност във футбола на Енрике. Разгромният успех над Словакия с 5:0 вдъхна увереност на момчетата на Луис Енрике, като феновете се надяват дъждът от голове да продължи.

Хърватия премина през турболентен период, като в контролите преди Европейското първенство завърши наравно с Армения (1:1) и загуби от Белгия с 0:1. Момчетата на Златко Далич не убедиха срещу Англия, като загубиха с 0:1 и завършиха наравно с Чехия 1:1. Успехът срещу Шотландия обаче сякаш отбеляза края на този период за "шахматистите" и те отново набират скорост.

Ситуация в потока

Победителят от сблъсъка ще има тежката задача да се изправи в 1/4-финалите срещу победителя от срещата между Франция и Швейцария.

Потенциални състави

Хърватия: Ливакович; Юранович; Вида, Чалета-Цар, Гвардиол; Модрич, Брозович, Ковачич; Влашич; Ребич, Петкович

Испания: Унай Симон; Аспиликуета, Ерик Гарсия, Лапорт, Жорди Алба; Коке, Бускетс, Педри; Жерар Морено, Мората, Сарабия

Ключови играчи

Неостаряващият Лука Модрич за пореден път доказа важността си за "шахматистите" с невероятния си гол срещу Шотландия. Диригентът в средата на терена е незаменим със своите организаторски качества, а в напрегнатите моменти той е човекът, който да поведе тима напред. Фактът, че играе дълги години в Реал Мадрид също е от голямо значение срещу този съперник.

Алваро Мората е човекът, към когото са насочени всички погледи. Ако нападателят отбележи, то това ще смъкне много голям товар от плещите му, а кредитът на доверие, който получава от Луис Енрике, ще бъде оправдан. Всички в иберийския тим са на мнение, че е крайно време нападателят на Ювентус да покаже класата си.

Факти

* Хърватия допусна най-голямата си загуба в историята от Испания с 0:6 през септември 2018 г.

* "Ватрените" нямат победа над отбор от топ 10 в ранкинга на УЕФА от 2018 г. насам

* Испания отпадна в 1/8-финалите на последните два големи форума (Евро 2016 и Световното през 2018 г.)

* Момчетата на Луис Енрике нямат загуба в последните 11 мача

* Само Швейцария има повече изпълнени корнери от Испания в груповата фаза

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички