Холандия не пожали немощна Бразилия и си тръгва непобедена от Световното


Холандия не пожали немощна Бразилия и си тръгва непобедена от Световното

2547 0

Холандия тресна с 3:0 Бразилия на стадион "Мане Гаринча" и спечели бронзовите медали на Световното. Головете за "оранжевите" отбелязаха Робин ван Перси от дузпа и Дейли Блинд през първото полувреме и Джорджинио Вийналдум в края на мача.

Трябва да се отбележи, че първите две попадения на "лалетата" бяха твърде спорни, тъй като дузпата вкарана от Перси бе крайно дискусионна, а попадението на Блинд падна след очевидна засада.

Днешното постижение на Холандия е с историческо значения, тъй като за първи път „лалетата" завършват световно първенство без да бъдат победени.

Въпреки горчивината от трагично загубения полуфинал, бразилските фенове отново демонстрираха максимална подкрепа към своите любимци. Ещадио "Мане Гаринча" бе изпълнен до краен предел, за да бе определен и победителят от този така безсмислен малък финал на Мондиал 2014.

Както полуфинала с Германия, така и този мач отново започна кошмарно за домакините. Още във втората минута Ариен Робен се откъсна напред, а капитанът на Бразилия Тиаго Силва го дръпна за гърба. Главният рефер от Алжир Джамел Хаймуди отсъди дузпа, но вдигна само жълт картон на капитана на Бразилия, който бе последен в отбраната. Тук новият централен бранител на ПСЖ определено трябваше да бъде изгонен. Нарушението пък по-скоро бе извършено извън наказателното поле на "селесао"... Ван Перси бе безгрешен от бялата точка, с което Холандия излезе напред в резултата.

В 17-ата минута шокът сред бразилските фенове стана пълен. Давид Луиш се намеси ужасяващо в опита си да изчисти с глава едно центриране на Де Гузман отдясно. Около бранителят нямаше играч на Холандия, който да го притеснява. Въпреки това Луиш прати топката на крака на Блинд, който овладя много добре и с плътен изстрел от десетина метра простреля Сезар - 0:2. И в тази атака обаче имаше съмнително решение от съдийско естество, тъй като Де Гузман, който центрира за гола, бе в положение на засада, когато получи топката няколко секунди по-рано.

Домакините опитаха да върнат поне едно попадение до почивката, като най-добрите възможности за това през тази първа част бяха между 35-ата и 37-ата минута, когато на два пъти Оскар центрира добре от свободни удари. В първия случай Луиш бе близо до това да засече с глава на далечната греда. Във втората ситуация цели трима играчи в жълто се разминаха пред голлинията - Густаво, Паулиньо и Луиш, които бяха на сантиметри от това да пратят топката във вратата на Силесен.

Второто полувреме започна с натиск за Бразилия, но първото голово полоение бе в полза на Холандия. В 48-ата минута Ариен Робен за пореден път се подигра със защитата на Бразилия и стреля от дъгата на наказателното поле, но за щастие на домакините топката срещна тялото на резервата Фернандиньо.

След 60-ата минута играта определено се накъса, като действията се водеха основно в средата на терена. Бразилците сериозно се поизнервиха в тези минути и на няколко пъти спяха холандците със свирепи фаулове, но съдията Хаймуди бързо успя да овладее ситуацията и да охлади страстите.

В 69-ата минута Хаймуди взе поредното си много спорно решение. Оскар нахлу в наказателното поле и падна след контакт с крака на Блинд. Алжирският съдия показа картон на играча на Челси заради симулация. Бранителят на Аякс пък получи контузия и бе заменен.

Осем минути преди края Хаймуди отново се изложи, като този път не даде дузпа за нарушение на Фернандиньо, който излъска в гръб Робен.

В добавеното време Вийналдум довърши Бразилия, която инкасира десет гола в последните си два мача от Мондиал 2014. Робен намери добре Янмаат по десния фланг, той центрира по земя, а халфът на ПСВ простреля Сезар за трети път.

СТАТИСТИКА:

БРАЗИЛИЯ - ХОЛАНДИЯ 0:3

0:1 Ван Перси (2 д)

0:2 Блинд (16)

0:3 Вийналдум (90)

БРАЗИЛИЯ: Сезар; Майкон, Тиаго Силва, Давид Луиш, Максуел; Луис Густаво (Фернандиньо 46'), Паулиньо (Ернанеш 59'), Рамиреш (Хълк 73'), Оскар, Вилиан; Жо;

Селекционер: Луис Фелипе Сколари

ХОЛАНДИЯ: Яспер Силесен; Дирк Каут, Стефан де Врий, Рон Влаар, Бруно Мартинс Инди, Дейли Блинд (Дарил Янмаат 70'); Жорди Класи, Джординьо Вийналдум, Джонатан де Гузман; Ариен Робен, Робин ван Перси;

Селекционер: Луис ван Гаал

Жълти картони: Тиаго Силва, Оскар, Фернандиньо (Бразилия); Робен, Де Гузман (Холандия)

Съдия: Джамел Хаймуди (Алжир)

Стадион: "Насионал Мане Гаринча"

Зрители: 60 349

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички