"Хампдън": Стадионът на Евро 2020, който е побирал рекордните 150 000 фенове


"Хампдън": Стадионът на Евро 2020, който е побирал рекордните 150 000 фенове
Снимка: Getty Images/Guliver

1632 0

Питали ли сте се кой стадион в Европа е побирал най-много зрители? Може би "Камп Ноу"? Или "Уембли"? Към днешна дата - със сигурност. Но тези два колосални стадиона не могат да стъпят и на малкия пръст на един по-малко известен терен - "Хампдън Парк". Позициониран в Глазгоу, Шотландия, "Хампдън" държи европейския рекорд за най-висока посещаемост на международен мач - почти 150 хил. зрители (149 415).

Разбира се, този рекорд е поставен много преди трагедиите "Хейзел" и "Хилзбъро", довели до коренни промени по футболните стадиони с цел безопасност и сигурност на зрителите. Стадион "Хампдън" успява да събере рекордния брой зрители в навечерието на Втората световна война - през 1937 година, когато близо 150 хиляди наблюдават среща между Шотландия и Англия.

74 години по-късно същият този стадион "Хампдън" ще приеме мачове от европейските финали, но с далеч по-малък капацитет. Към днешна дата "Хампдън" може да побере почти три пъти по-малко зрители, отколкото през 1937 г. - едва 52 063. В условия на пандемия обаче тези места се намаляват до едва 25% - или около 12 000 зрители. Онези 149 415 фенове от миналия век едва ли са предполагали, че десетилетия по-късно Шотландия ще бъде подкрепена на "Хампдън" от едва 12 хил. зрители...

Стадионът "Хампдън" в Глазгоу е един от 12-те домакини на Евро 2020. Той е създаден през 1903 година, а с отварянето си се превръща в най-големия стадион в света по онова време (около 100 000 места). В периода 1927 - 1937 г. "Хампдън" се разширява, за да достигне вече споменатите близо 150 хил. места. През 1977 година капацитетът на стадиона е намален на 81 хиляди, а през 1999 г. идва и последната реновация, която дава облика на стадиона и до днес.

"Хампдън Парк" е националният стадион на Шотландия, където "гайдарите" играят своите международни мачове. Стадионът редовно приема големи финални срещи - както на местно ниво, така и на международно. "Хампдън" може да се похвали с три домакинства на финали в Шампионска лига, както и още куп големи концерти, лекоатлетически състезания и други прояви. Освен това стадионът е "приютил" Футболната асоциация на Шотландия и Професионалната футболна лига на Шотландия, чиито офиси са разположени там.

"Хампдън" е най-старият стадион от 12-те домакини, които ще приемат мачове на Евро 2020. Националният отбор на Шотландия ще има щастието да изиграе два от мачовете си в груповата фаза на домашна сцена. Това са мачовете с Чехия (14 юни) и Хърватия (22 юни) в група D. Стадионът ще приеме още два мача от европейските финали - срещата между Хърватия и Чехия от група D (18 юни), както и двубой от 1/8-финалите на турнира.

Вековната история на стадион "Хампдън" предвещава още повече емоции по време на Европейското първенство по футбол, особено в мачовете на Шотландия, когато 12 000 фенове ще пеят с цяло гърло за своя отбор. "Хампдън Парк" е от онези магнетични стадиони, които те карат да затаиш дъх и да се насладиш на невероятната атмосфера по трибуните. И Евро 2020 ще ни припомни това съвсем скоро!

ГАЛЕРИЯ НА "ХАМПДЪН ПАРК" - ЕДИН ОТ СТАДИОНИТЕ НА ЕВРО 2020

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички