Готви се революция във футбола! Системата ВАР ще е „потърпевша“


Готви се революция във футбола! Системата ВАР ще е „потърпевша“
Снимка: Getty Images

9910 0

Голямо желание на футболните фенове е напът да се сбъдне. То касае решенията на ВАР и за целта ще стартира 12-месечен експеримент.

Според него съдиите ще обясняват решенията на видео асистент реферите (ВАР) на запалянковците на стадиона и на телевизионната публика. Новият едногодишен експеримент ще започне по време на Световното клубно първенство в Мароко през следващия месец, информираха от ФИФА.

Ще има изпитание, при което през следващите 12 месеца има възможност съдията, след като е взето решение на ВАР, да обяви на стадиона и публиката какво точно се е случило и да изясни решението. Това е доста важно от гледна точка на прозрачността, а също и за феновете на стадиона, които според нас в момента не получават достатъчно информация“, се казва в съобщението на световната футболна централа, цитирано от „Reuters“.

Експериментът ще важи за всички турнири на ФИФА през годината. През последните месеци бяха инвестирани сериозни средства в системата ВАР, която беше представена за първи път през 2018 година по време на Световния шампионат в Русия. Големите противоречия при използването й обаче продължават да създават сериозни полемики.

Подходът, възприет по време на Мондиал 2022 в Катар, беше приет положително и възможните мерки също може да включват по-стриктно и по-точно изчисляване на допълнителното време и още по-последователно прилагане правилата на играта“, се пояснява още в съобщението на ФИФА.

ВИЖТЕ ОЩЕ: УЕФА въвежда ВАР в третия по сила европейски футболен турнир

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички