Фиго иска 48 отбора на Световно


Фиго иска 48 отбора на Световно
Снимка: Getty images/Gulliver

1224 0

48 отбора да участва на финалите на Световното първенство, предлага кандидатът за президент на ФИФА Луиш Фиго.

Днес носителят на Златната топка представи своята платформа пред журналисти на стадион "Уембли".

„Вярвам, че трябва да премислим предложението да увеличим участниците до 40, дори 48 на Световно първенство. И двата варианта са постижими с удължаване на турнира с три-четири дни. Ако бъде одобрено смятам, че допълнителните отбори не трябва да са от Европа”, заяви Фиго.

Бившият футболист, който е участвал на 2 световни първенства, предлага също ФИФА да направи 2 групи от по 24 отбора, които да  играят на два континента преди финалните фази, които вече да се проведат в една държава.

42-годишният португалец предлага увеличението на бройката тимове да е в полза на отбори извън Европа, като Мондиалът ще се провежда с по 24 отбора на два различни континента, след което решаващите мачове ще се провеждат в една държава.

Други предложения са играчите да получават временни наказания по време на мач, като вхокея, както и нови тълкувания на засадата.

Друго от ключовите предложения на Фиго е половината от приходите на ФИФА, т.е. около 2,5 милиарда долара, да отиват във футболните федерации на страните членки, само и единствено за развиване на детски футбол. Друго любопитен елемент от платформата на португалеца е връщането на старото правило за засада, при което няма значение дали играч е в активна или пасивна позиция.

"Уважавам г-н Блатер и другите кандидати. Той води организацията от много години и постигна много положителни неща, но понякога идва момент, в който е нужна промяна. Моят план е да се видя с възможно най-много президенти на федерации и да се опитам да ги убедя в моите идеи и виждания. Решенията, които съм взимал през кариерата си, показват, че съм здраво стъпил на земята", коментира Фиго.

Изборите за президент на ФИФА ще се проведат на 29 май, като освен Фиго, кандидати за поста са Сеп Блатер, Михел ван Прааг и Али бин Ал Хюсеин.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички