ФИФА с нова идея: Лимит за футболистите на терена


ФИФА с нова идея: Лимит за футболистите на терена
Снимка: Getty Images/Guliver

1192 0

Техническият директор на ФИФА Марко ван Бастен, оглавил отдела за „техническо развитие“, открехна още малко завесата за задаващата се вълна от промени във футбола. Летящият холандец разкри, че през март ще бъдат разгледани някои от предложения му за нововъведения в правилника.

„Много от нещата, които се появяват в медиите, са глупости – обясни легендата на „Аякс“ и „Милан“. – Проект от 10 стъпки? Откъде дойде това? Аз разкрих някои от нещата, които са предложени, но те не са 10. Работим върху бавенето на времето в края на срещата, споренето със съдиите, право на четвърта смяна в мач с продължения, но в крайна сметка всичко ще се решава от Международният борд по правилата във футбола. Някои от тях могат да бъдат приети или да бъде въведен пробен тест.“

Едно от предложенията, които се коментират, ще засяга броя на мачовете, които футболистите да играят за една календарна година: „Разговаряхме с много треньори и играчи. Необходимо е да се подобри качеството и да се защитят играчите. Те играят твърде много срещи. През юни, по време на големите форуми, те не са в състояние да дават максимума от себе си, защото имат зад гърба си по 75 мача през редовния сезон. Мисля, че това е твърде голяма бройка. Тя трябва да бъде намалена до 55-60 на година.“

Друго важно въведение може да бъде премахването на червените картони за сметка на временното изваждане от терена за 5 или 10 минути. Подобна санкция може да има и за всеки футболист, извършил 5 нарушения.

Само преди седмица Ван Бастен призна, че се обсъжда идея за отмяна на засадата, а дузпите на Мондиал 2026 при равенство в груповата фаза да наподобяват тези в хокея на лед с тръгване на изпълнителя от центъра на терена.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Из архива


Защо Русия ще участва без своето знаме на Олимпийските игри в Токио?

На втори поредни олимпийски игри Русия ще участва без своя флаг, а на Игрите в Токио спортистите ще се състезават...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама